Грађани да проверавају уплате у Фонд ПИО

Апел грађанима

582
Foto: Pixabay

Директор сектора за остваривање права у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Владимир Станковић, рекао је данас Танјугу да би грађани требали да проверавају да ли им послодавци уплаћују доприносе и да ли то раде на време, јер још има случајева да они не испуњавају ову обавезу према радницима.


Навео је да грађани проверу могу да ураде на два начина, и то на шалтеру Фонда ПИО, где ће тражити извештај о уплатама или електронски.

И за електронску проверу је неопходно да једном оду до Фонда ПИО како би добили ПИН код, који је неопходан за електронску проверу.

Станковић је казао да је сваки случај изостанка или кашњења уплате доприноса за запосленог, случај за себе.

„Ако гледамо дужи временски период, можемо рећи да је број таквих случајева мањи и да је раније било много више проблема са плаћањме доприноса“, нагласио је за Станковић за Танјуг.

Одговарајући на питање да ли запослени по уговору о делу имају право на здравствено и пензијско осигурање, рекао је да свака врста радног ангажовања омогућава здравствено осигурање.

Када је реч о месечним и годишњим листићима о платама, Станковић је рекао да они нису кључни доказ уколико дође до радног спора, али да јесу значајни, те да би грађани требало да их чувају.

„Они нису опредељујући доказ да ли ће некоме бити признат стаж или не, али свакако могу бити један од доказа, који би, ако би се уклопио са неким другим доказима, могао бити довољан доказ“, рекао је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here