Građani Srbije ipak mogu da uđu u Hrvatsku?

2237
Foto: AMSS

Vodeći hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak za portal Nova konačno je imao pozitivne reči za građane Srbije.

„Dovoljno je da građani Srbije rezervišu smeštaj u Hrvatskoj, pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more“, izjavio je Capak.

Region je šokirala vest da je građanima iz samo 10 zemalja dozvoljen ulaz u Hrvatsku, a da Srbije među njima nema, kako je najavio premijer Andrej Plenković.

Stranci iz 10 zemalja moraju da se najave unapred, da pošalju mejl sa podacima i dobiju uputstva o ponašanju u Hrvatskoj tokom pandemije.

Međutim, ono što nije rečeno je da građani iz svih ostalih država, takođe mogu ući u Hrvatsku, ali moraju imati neki konkretan razlog, ekonomski ili lični, ali i dokaz za to.

“Sa 10 zemalja uspostavili smo bilateralne dogovore, da ćemo ih puštati na granici da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred. Njihovi građani moraju da dobiju uputstva kako da se ponašaju u našoj zemlji zbog koronavirusa. Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemli, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju” objašnjava Capak.

 

Naime, građanima Srbije još uvek nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, bez karantina od obaveznih 14 dana, pa nas Capak poziva u Hrvatsku na more.

“Ne bih mogao da komentarišem poteze vlasti u Crnoj Gori, ali ako ne možete kod njih, dođite kod nas!” naglašava Capak.


Pročitajte još:

Hrvati nesmetano mogu u Srbiju, a Srbi u Hrvatsku?


Podsetimo, Plenković je pre nekoliko dana objavio spisak zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku i rekao: “Otvaramo se za turizam”

“S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspeli da pobedimo epidemiju, uspeli smo da napravimo plan gde bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku”, rekao je Plenković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here