Granica EU ostaje zatvorena za Srbiju možda i do kraja avgusta

73

Ambasadori zemlja članica EU odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemlja kojima je na osnovu „bolje ili slične epidemiloške situacije“ dozvoljeno putovanje u EU, saznaje Tanjug u Briselu.


Na novoj ažuriranoj listi nema novih zemlja, niti bilo koje države sa Zapadnog Balkana, potvrdili su diplomatski izvori u Briselu.

Odluku ambasadora pisanom procedurom treba pa potvrde zemlje članice, a zatim i zvanično usvoji Savet EU 1. avgusta.

Prema saznajima Tanjuga, tokom avgusta neće biti zasedanja ambasadora EU, a lista će biti ažurirana po hitnom postupku samo u slučaju „drastične promene epidemiološke situacije“ u nekoj od zemlja.

Međutim, kako je i ova odlika EU na nivou preporuke članica, i dalje postoje države bloka u koje državljani mogu da uđu, ali uz određene uslove.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Nedavno je bugarska vlada odlučila da državljanima Srbije omogući ulaz u tu zemlju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Hrvatska je u nedelju odlučila da neće ublažavati mere za treće države, tako da državljeni Srbije u tu zemlju i dalje mogu da uđu samo uz obavezan dvonedeljni karantin.

Prema pravilima koja je Mađarska donela sredinom meseca, Srbija se našla na “žutoj listi” zemalja iz kojih putnici mogu da uđu u zemlju uz obavezan lekarski pregled i dvonedeljni karantin.

Od ponedeljka važe nova pravila za ulazak u Austriju koja podrazumevaju da fržavljani trećih zemalja, među kojima je i Srbija, samo uz negativan PCR test i karantin koji je skraćen na deset dana. Za diplomate, sezonsku radnu snagu i negovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju da prikažu negativan PCR test i iđu u desetodnevni karantin, koji mogu da napuste nakon novog testa urađenog u Austriji, naravno samo ako je negativan.

Srbija je od sredine jula skinuta sa češke liste „bezbednih zemalaj“ i njeni državljani mogu da uđu u tu zemlju jedino postoje “jasno definisani razlozi” za to, kao što su posao, porodica, zdravlje ili hitna vanredna situacija.

Državljani Srbije mogu da uđu i u Luksemburg, ali samo ako imaju regulisan boravak u ovoj zemlji.

Što se tiče zemalja regiona koje nisu članice EU, Srbi bez posebnih uslova mogu da uđu samo u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Državljani Srbije mogu da uđu i u Tursku samo uz lekarski pregled i merenje temperature na granici.


Pogledaj: AKTUELNO: U Srbiji obolelo još 372 osobe, sedam preminulo

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here