Харченко: Русија не мења став о Косову

"Не правимо никакве паралеле између Косова и онога што се сада дешава"

120
Фото: РТВ/Screenshot

БЕОГРАД – Став Русије у погледу Косова је принципијелан, трајан и не мења се зависно од промене ситуације у региону Балкана или ван њега, изјавио је за Вечерње новости амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко, истичући да се тај став се ослања на међународно право и да ће Кремљ нставити сарадњу у вези са решавањем косовског питања.


На питање да ли ће Москва од Београда тражити да призна Доњецк и Луганск, он је одговорио одрично.

„Наравно да не. То су већ независне државе. Поновићу, не тражимо ништа од Србије“, рекао је Харченко.

На констатацију како има тумачења да је Русија признавањем Доњецке и Луганске републике и војном акцијом у Украјини изгубила легитимитет и морално право да брани међународне норме, Боцан-Харченно је одговорио тврдник да Русија није прекршила међународно право.

„Признали смо Доњецк и Луганск, који су имали право, по међународном праву, да прогласе независност. Они су као независне државе од Русије затражили помоћ и на основу уговора и члана 51 поглавља VII Повеље УН ми смо је пружили. Не правимо никакве паралеле између Косова и онога што се сада дешава. Не могу се упоређивати сасвим различите ситуације“, рекао је Руски амбасадор.

Он је навео да, по његовом мишљењу, нема реалне опасности да сукоб у Украјини прерасте у трећи светски рат, али да је руски председник Путин „одлучан“.

„Он је већ рекао: ‘немојте да се мешате у ове ствари’, он је доста озбиљан. И мислим да су те поруке примљење доста озбиљно. Нажалост, нису хтели да разумеју пре 24. фебруара, да црвене линије постоје и да је наше стрпљење истрошено“, рекао је руски амбасдор у Београду за Вечерње новости.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here