I Bačka Palanka u znaku srpske trobojke

Srećan vam dan zastave!

710

U Srbiji i Republici Srpskoj danas će, drugu godinu za redom, biti obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i pravde. Građani će taj novi državni praznik provesti radno, državne zastave ćemo videti na svim javnim institucijama i preduzećima.


I opština Bačka Palanka postavljanjem zastava u centru grada obeležava današnji praznik, a zastave Srbije podeljene su tokom prethodnih dana školama i ustanovama na teritoriji opštine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji se simbolično proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske izneta je u javnost nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, da bi mesec dana kasnije ona i ozvaničena.

To bi trebalo da znači da će državni organi držati istaknutu državnu zastavu, a isto će učiniti i pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe (škole, bolnice, javna preduzeća…), koji su inače dužni da svakodnevno ističu narodnu zastavu.

Više javnih funkcionera pozvalo je građane da i oni na svojim terasama i prozorima okače srpske zastave. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozvao je “naše” građane, gde god da oni žive, da 15. septembra istaknu zastavu Srbije. On je čak naveo da kada to učine, uslikaju zastave ili snime i okače na društvene mreže i “ponose se time”.

„Dakle naši sunarodnici toga dana bilo bi dobro da istaknu našu trobojku. Dobro su pripremljeni spotovi u kojima proslavljeni Srbi iz različitih oblasti života pozivaju naš narod da to učini“, rekao je Selaković.

Centralna proslava novog praznika će prema najavama biti održana na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Sudeći prema najavama, tom skupu govoriće Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije“.

Počasna paljba, Marš na Drini na Slaviji, konjica, trubači…

To međutim neće biti jedina svečanost.

Kako je objavio Tanjug, prvo će se oko 17 sati sa Kalemegdana začuti počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Potom će svi učesnici krenuti sa Trga Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata „vojvodi Živojinu Mišiću“.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here