Иницијатива да се камионима забрани претицање на ауто-путу

Тренутно важећим законским прописима из области саобраћаја у Србији не постоји ограничење претицања за теретна возила

370

Министар саобраћаја Томислав Момировић покренуо је иницијативу да се теретним возилима забрани претицање на ауто-путу, са циљем додатног убрзавања саобраћаја и подизања безбедности.


Практично, новим прописом биће онемогућено претицање камиона камионом, пише Блиц.

Тренутно важећим законским прописима из области саобраћаја у Србији не постоји ограничење претицања за теретна возила, осим на местима где се то изричито забрањује постављеном саобраћајном сигнализацијом.

„Анализирали смо позитивну упоредну праксу и спровођење различитих пилот пројеката везаних за забрану претицања теретним возилима на ауто-путевима. Показало се да добре резултате у контексту убрзања саобраћаја даје забрана претицања за теретна возила на ауто-путевима у одређеним временским интервалима када је појачан интензитет саобраћаја, рецимо од 6 до 18 часова. Забраном претицања за теретна возила на ауто-путевима ће се смањити гужве, убрзати саобраћај и додатно повећати безбедност учесника у саобраћају“, рекао је Момировић на „Блиц“.

Он је додао да је захтев о изради студије упућен јутрос „Путевима Србије“.

Циљ забране претицања за теретна возила на ауто-путевима је убрзавање саобраћаја и то да до Северне Македоније, Бугарске, Грчке, наши грађани стижу сат времена раније.

Како је министар истакао, намера је да већ следеће летње сезоне ова мера ступи на снагу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here