Избегните гужве

Продужење личне карте, пасоша и возачке дозволе онлајн

646
Foto: 021.rs

Лето је време кад су највеће гужве за продужење личне карте или пасоша, јер се сви сете да им истичу документа пред одмор.


Уместо чекања у реду изаберите термин онлине преко портала еУправа. Портал еУправа дозвољава термине заказивања до 30 дана унапред, али како су лети гужве велике, а температуре близу 40 степени безмало сваки дан, уколико су на вашој општини сви термини попуњени, погледајте неке у околини, јер је велика шанса да ћете уловити неко слободно место.

Преко портала еУправа могуће је исто тако извадити и Дигитални зелени сертификат, као потврду о вакцинацији, прележаној болести или обављеном ПЦР тесту, уколико путујете ван граница наше земље.

Да ли сте регистровани?

Да бисте заказали термин онлајн потребно је да поседујете регистровани налог на еУправа порталу, а уколико га немате, регистрација је једноставна и одговор добијете углавном у року од 24 сата, иако на сајту пише да се чека до 48 сати.

Регистрација је могућа корисничким именом и лозинком или квалификованим електронским сертификатом, ако га поседујете на личној карти.

Пошто ће већина корисника за регистрацију користити корисничко име и лозинку, потребно је унети следеће податке: име, презиме, ЈМБГ, број личне карте или пасоша, пребивалиште, корисничко име (е-маил) и лозинку.

Такође је потребно сликати прву страну пасоша, уколико се региструјете преко њега, или обе стране личне карте, уколико користите њу за регистрацију. Након верификације, добићете потврду на наведени имејл који ће вам уједно бити и корисничко име и спремни сте да користите портал еУправа и све његове функционалности, попут заказивања термина за продужење личне карте или пасоша.

Заказивање термина за продужење личних докумената

Сам процес заказивања термина је крајње једноставан, након што се улогујете на  портал еУправа, потребно је да одаберете мени у горњем левом углу у делу Услуге, одаберете Лична документа и онда опцију Лична карта/пасош.

Препорука је да пре тражења слободног термина не одаберете своју локацију, како бисте након што одаберете заказивање добили опцију да одаберете неку од МУП локација на којима је могуће заказати термин. Ово наглашавамо јер уколико одаберете локацију, биће вам понуђена опција заказивања термина само за њу, а ако није одабрана, моћи ћете да закажете термин и у некој другој општини.

Након што одаберете општину добићете информације о локацији полицијске станице, информације око подношења захтева, подсећање да уз свој термине можете додати још и за чланове своје породице, укључујући и малолетну децу.

Такође, ту су и информације о потребним документима и таксама које треба да платите. Након тога потребно је да прихватите услове коришћења портала, проверите да ли сте добро унели податке и унесете додатне податке уколико желите да поред себе закажете термин и за неког члана своје породице.

Након тога ћете морати још једном да проверите унете податке и идете на следећи корак – заказивање термина.

Заказивање је крајње једноставно. На средини се налазе термини по данима, десно календар за брже пребацивање на други дан или недељу, а лево опције за заказивање и отказивање термина. Нажалост, ових дана ће већина термина бити црвена, што значи заузето, али погледајте по другим општинама, можда ћете имати среће. Такође, у 00:00 се отварају нови термини за нови дан, па уколико будете брзи можете „уловити“ термин у општини која вам је близу.

Након успешног заказивања термина добићете СМС и имејл потврду, а ми препоручујемо да термин упишете и у календар, да не бисте заборавили када треба да се јавите и где.

еПлати

еУправа је додала и услугу еПлати преко које можете генерисати уплатнице са вашим подацима или извршити електронско плаћање, што вас штеди од одласка у оближњу банку или пошту и још једног чекања у реду. Ако плаћате онлајн ваша уплата ће бити евидентирана у систему и као доказ о уплати доступна овлашћеном лицу.

Електронски сертификат

Топла препорука је да када будете мењали личну карту извадите и електронски сертификат, јер са њим имате више доступних опција на порталу еУправа попут онлајн замене возачке дозволе без одласка у полицијску станицу, која вам може бити достављена на кућну адресу.

Електронски ертификат се уписује на ваши личну карту и омогућава вам да личном картом електронски потписујете дигитална документа, а самим тим и себе спасите додатних гужви и чекања по шалтерима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here