Još nedelju dana za legalizaciju oružja

234
Foto: Ilustracija:freeimages.com

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju oružja pomeren je sa 16. juna na 17. avgust, navodi se u Naredbi objavljenoj u „Službenom glasniku”.


Naredbu je doneo ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Rok je ove godine već jednom pomeran, sa 16. marta na 16. jun.

Do isteka novog roka oružje u nelegalnom posedu može se predati državi bez posledica.

Kako se navodi, oni koji poseduju nelegalno oružje mogu ga predati u vlasništvo države, bez naknade. Nadležni objašnjavaju da se neće sprovoditi postupak dokazivanja porekla nelegalnog oružja niti utvrđivanja odgovornosti za njegovo neovlašćeno držanje i nošenje.

Ova naredba resornog ministra odnosi se na vlasnike koji imaju oružje iz kategorija A, B i C.

Na sajtu MUP-a se navodi da u kategoriju A spadaju minsko-eksplozivna sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje kao i ono skriveno u drugim predmetima i oružje sa prigušivačem. U kategoriju B spada svako oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), dok se u kategoriji C, između ostalog, nalazi onesposobljeno, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 


Za 25 godina sedmi poziv dobrovoljcima

Od 1992. do ove godine ovo je sedma legalizacija oružja u Srbiji. Najveća predaja ilegalnog oružja bila je 2003. godine, tokom policijske akcije „Sablja”. Građani su samoinicijativno predali više od 35.000 ilegalnih ubojitih cevi. U tom periodu predato je i 23.848 zahteva za legalizaciju oružja koje je bilo u posedu građana.


Predhodna legalizacija oružja sprovođena je od 1. juna do 1. oktobra 2017. godine. Za ta četiri meseca predato je 1.100 različitog oružja i municije. Kako je nakon završetka te kampanje predočeno, predato je 57.000 komada municije i 315 komada bombi i minsko-eksplozivnih sredstava. Među oružjem je bila i jedna neispaljena zolja.

Tokom četiri meseca 2017. građani su za 660 komada oružja, koje po zakonu može da se registruje, podneli zahtev za registraciju.

U ovom periodu fizička i pravna lica mogu registrovati oružje za ličnu bezbednost (pištolje i revolvere), lovačko oružje (lovačke puške i karabine), sportsko oružje (malokalibarske pištolje i revolvere, malokalibarske puške i vazdušno oružje) i konvertibilno oružje za koje ne poseduju odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Sve to, naravno, pod uslovom da ispunjavaju propisane kriterijume policije.

Zanimljivo je da je da legalizacija u 2017. usledila samo nakon godinu dana od prethodne. Građani su, podsetimo, za četiri meseca 2016, tokom akcije koja je sprovedena u isto vreme kao i 2017., predali 61.755 komada municije i 926 komada oružja. Policiju su, pored ostalog, predali 114 komada različitog automatskog oružja, 298 bombi i 116 minsko-eskplozivnih sredstava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo je zadovoljno postignutim. U Nacionalnoj asocijaciji za oružje ocenili su, međutim, da su rezultati legalizacije bili skromni. Smatraju da bi bolja medijska kampanja dala i bolje rezultate. Podsetili su tada na to da je 2015. godine tokom legalizacije predato više od 7.500 komada oružja i više od 150.000 komada municije.


Građani Srbije treći u Evropi po količini oružja

Krajem 2017. godine u svetu je bilo više od milijardu komada vatrenog oružja u 230 država, pokazalo je istraživanje Ženevskog instituta za međunarodne studije. Od tog broja, 857 miliona komada je u vlasništvu civila, odnosno 84,6 posto.


Pogledaj: Svi koji su preležali koronu treba da prate ovih nekoliko saveta (VIDEO)


Po ukupnom broju vatrenog oružja dominiraju Sjedinjene Američke Države, čiji državljani poseduju čak 393 miliona komada vatrenog oružja. Na drugom mestu je Indija sa 71 milion komada a na trećem Kina s gotovo 50 miliona komada.

Srbija i Crna Gora su na trećem su mestu u svetu i prvom u Evropi po količini oružja koje posjeduju građani u odnosu na broj stanovnika – 39,1 komad na 100 stanovnika.

Bosna i Hercegovina je na 11. mestu, sa 31,2 komada, a Makedonija na 13. mjestu, sa 29,8 komada oružja na 100 stanovnika.


Na listi 25 top-rangiranih država je i Kosovo; nalazi se na 18. mjestu, sa 23,8 komada na 100 stanovnika.

Niko nema precizne podatke o tome koliko je nelegalnog oružja i municije u rukama naših građana. Broj registrovanih komada je oko milion, a najgrublje procene pokazuju da zemljom cirkuliše čak 900.000 nelegalnih kratkih i dugih cevi. Ukoliko je tačna druga brojka, to znači da je u zemlji ukupno oko dva miliona, što legalnih, što ilegalnih „cevi”!

Legalno oružje nije problem, jer su vlasnici u velikoj meri savesni. Problem su, dakle, cevi u ilegalnom posedu. Iako su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije odavno prestali, posledice tih oružanih sukoba i te kako se još uvek osećaju – upravo u švercu, odnosno donošenju ilegalnog oružja s ratišta u Srbiju. Neki te puške, pištolje, revolvere, minsko-eksplozivna sredstva prodaju, drugi ih još negde skrivaju. I ovo je za njih još jedna prilika da se otarase tog balasta. Za njih je to i amnestija jer ilegalno posedovanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava podleže i zakonskoj odgovornosti. A kazne nisu male – mogu biti novčane i zatvorske.

Stručnjaci su ukazivali na to da je dobro što je rok za legalizaciju duži jer je ranije bio samo mesec dana. U Nacionalnoj asocijaciji za oružje, međutim, ukazuju na jednu manjkavost: prilikom registracije oružja za ličnu bezbednost, po njihovoj oceni, neopravdano je da se plaća porez od oko 30 evra. Takva stavka nigde u Evropi ne postoji i, po njihovom mišljenju, to bi moglo biti kočnica većem odzivu građana za legalizaciju

Podsećanja radi, za nedozvoljeno držanje i promet oružja zaprećeno je do deset godina zatvora. MUP je pokrenuo inicijativu da se ta kazna poveća na 12 do 15 godina i da se ujedno oduzima novčana korist ostvarena ilegalnim prometom oružja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here