Kada će „Amber alert“ zaživeti u Srbiji (VIDEO)

Fondacija Igora Jurića je pre više od godinu dana pokrenula inicijativu za uvođenje „Amber alerta“ – sistema za brzo obaveštavanje o nestanku deteta

281
Foto: RTV/Screenshot

U Srbiji je tokom prošle godine prijavljen nestanak 1147-oro dece od kojih je 1103-oje pronađeno. Za 44-oro dece još uvek se ne zna gde su.


Taj broj opominje nas da se pod hitno nešto mora preduzeti, kaže Igor Jurić, čija fondacija je pre više od godinu dana pokrenula inicijativu za uvođenje „Amber alerta“ – sistema za brzo obaveštavanje o nestanku deteta.

Prva 24 sata su ključna u pronalasku nestalog lica i u tom periodu svaki korak je bitan. Zbog toga je važno imati preciznu proceduru koja se primenjuje kada se prijavi nestanak, a upravo to pruža sistem Amber alert.

„Tačno se zna šta koji građanin u toj situaciji radi u smislu da će i operateri poslati MMS i SMS poruku, da ćete vi na tv programima objaviti fotografiju deteta ili možda i opis samog otmičara, da će banke na svojim bankomatima pokazati fotografiju deteta, benzinske pumpe na svojim led ekranima, na auto-putevima će biti objavljen podatak da je nestalo dete da ljudi pogledaju sajt Amber alert ili bilo koji drugi. Jednostavno kao društvo se pokrećemo i u svrsi smo pronalaska deteta“, rekao je Igor Jurić, fondacija „Tijana Jurić“.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

Statistika pokazuje da u zemljama koje imaju ovaj sistem nestala lica u 90% slučajeva budu pronađena u prva 72 sata, što je izuzetno važno i sa psihološkog aspekta.

„Dete prioritetno doživi mnogo manju traumu u odnosu na to kada je danima i danima izloženo zlostavljanju, a drugo vrlo je bitno što na taj način se slabi kapacitete počinioca zato štpo se prosto sad već zna koliki je uspeh toga i negde su tu oslabljuju njihovi kapaciteti i imaju manje samopouzdanja da se i upuste u tako nešto“, izjavila je Miroslava Vučetić Ćirić, psiholog i psihoterapeut.

Izmenom Zakona o policiji, koju je inicirala Fondacija, načinjen je prvi korak ka većoj bezbednosti dece jer se sada po prijavi nestanka u potragu kreće odmah. Ipak, da bi u svaku potragu bilo uključeno celokupno društvo i da to ne zavisi od angažovanja porodice, neophodno je uvođenje jasnog sistema koji bi svakoj instituciji i pojedincu dodelilo preciznu ulogu, da ne bude kasno.


Pogledaj: RFZO usvojio novu listu na kojoj se nalazi 150 lekova

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here