Како ће држава наградити оне који штеде струју

Једна од опција је да се "штедишама" цена киловата наплаћује ниже од оне важеће

503

У игри за награду домаћинствима која ће уштедети струју остала су два модела. Један по коме би се сразмерно проценту мање потрошње у односу на исти месец прошле године одредио попуст и други по коме би се за њих цена киловата наплаћивала ниже од оне која је важећа, сазнаје „Блиц“.


Ти модели су на столу стручних тимова из кабинета председника Србије и премијерке, као и Министарства рударства и ЕПС-а. Они морају врло брзо да одлуче како ће држава стимулисати грађане и своју предлог доставе Влади, која треба да тај документ усвоји. Онај трећи, који би бар по мишљењу стручњака дао највеће ефекте, а то је корекција тарифног система, односно смањење границе између плаве и црвене зоне, није у игри за ову зимску сезону, већ ће се о њему размишљати на пролеће.

Према сазнањима Блица, од преостала два, предност за сада је на овом првом. Тај модел је везан за умањење рачуна сразмерно проценту мање потрошње, с тим што постоји идеја да они код којих је он већи од 10 одсто имају и додатне бенефиције. Ова друга, која се везује за обрачунавање ниже цене потрошеног киловата од оне важеће, је компликованија за ЕПС и због тога „заостаје“ за овом првом.

Извор Блица наводи да би све дилеме око „награде“ државе за штедише електричне енергије морале да се отклоне током дана, најкасније до краја недеље, како би држава потрошаче додатно мотивисала у штедњи електричне енергије. Он додаје да „трку“ још није изгубио ни модел по коме би се „штедишама“ цена киловата наплаћивала ниже од оне важеће.

„И то би се везивало за проценат уштеде али је то мало компликованији модел за ЕПС и изискивао би додатне трошкове.Све у свему данас или до краја недеље мора да се пресече и да се виде финансијски ефекти и једног и другог модела и да се Влада определи који ће примењивати. По мојим сазнањима, пре него што дође до минисатара биће предочен и председнику и његовом тиму јер је од њега и потекла та идеја“, каже извор.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here