Како померање границе за одлазак у пензију утиче на жене?

Наставља се процес изједначавања услова за пензионисање за жене и мушкарце на 65 година

217

Граница за одлазак у старосну пензију за жене од наредне године помериће се за још два месеца, на 63 године и шест месеци, уз најмање 15 година радног стажа. Померањем границе сваке године наставља се процес изједначавања услова за пензионисање за жене и мушкарце на 65 година, што би према Закону о пензијском и инвалидском осигурању требало да се постигне у наредних десет година.


Ипак, то жене неће довести у равноправнији положај, каже за Н1 психолошкиња и истраживачица Фондације Центар за демократију Сарита Брадаш.

Објашњава да по Закону о раду оне већ имају право да се одлуче на рад до 65. године и додаје да ће се пооштравањем критеријума за одлазак у старосну пензију, у ситуацији када су жене у Србији преоптерећене неплаћеним кућним радом, само погоршати њихов квалитет живота.

„Мислим да ће то додатно створити проблем женама. Поготово онима које су почеле рано да раде, раде на мануелним пословима. У годишњем билтену ПИО фонда постоји податак о навршеним годинама живота када престаје право на коришћење пензије због смрти. Када погледате пензионерке и пензионере, постоје значајне разлике у две категорије – оне које су некада биле запослене, те године су 77, а код мушкараца 78, а још већа разлика постоји код оних који су у самосталним делатностима, ту право на пензију због смрти женама престаје са 72 године, а мушкарцима са 75. Шта стоји иза тога? То је квалитет живота. Запослене и незапослене жене проводе два пута више времена у неплаћеним пословима, него мушкарци. Жена када оде са посла, она има још једну смену. Наравно да се то одражава на здравље и на то да пензионерке умиру млађе“, рекла је Брадаш за Н1.

Већ неколико година уназад на снази је тренд померања старосне границе за одлазак у пензију, како у Србији тако и у остатку света.

Истраживање финског Центра за пензије је показало да ће Европљани до краја ове деценије радити и после 70. године. Више држава у Европи своју старосну границу прилагођава на основу очекиваног животног века, а не на основу зараде или доприноса.

Нова правила у Србији важе и уколико грађани желе да иду у превремену пензију, а промена се односи и на мушкарце и на жене, пише Блиц. Ове године мушкарци могу да иду у превремену пензију са 40 година стажа и најмање 59 година и шест месеци живота, а жене са 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота. Од 1. јануара 2023. године ове границе ће се померити за још шест месеци.

Као могућност у Србији превремена пензија је уведена 2015. године. Крајем 2018. корисника је било 28.000, а већ у јулу 2019. године 43.000. И та бројка расте годишње у просеку за око 10.000. Очекивања су су да могла да има и убрзанији темпо с годинама, пише Блиц.

Оно што је важно знати јесте да превремена пензија кошта, односно да превремено пензионисање заправо умањује примања. Практично, пензија ће вам бити мања за 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања, а највише 20,5 одсто од укупне пензије.

Ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, то значи да би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here