Kon za danas najavio nove preporuke, bez ekonomije ćemo propasti

579
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Ekonomija je ta koja sada vrši pritisak, bez ekonomije ćemo propasti, upozorio je epidemiolog Predrag Kon.

On je najavio da će Krizni štab danas izdati nove preporuke za preduzeća i delatnosti koje tek počinju sa radom.

Kon je za TV Pink rekao da je do sada struka „diktirala zabranu kontakata, a sada diktira ekonomija“, ocenivši da život mora da se vrati u normalu, ali uz najmanji mogući rizik od zaraze.

Kon kaže da je kraj epidemije daleko da bi ekonomija mogla da trpi toliko i naglasio da zato sve firme i preduzeća moraju da preduzmu sve mere predustrožnosti.

On je istakao da je prvo i osnovno da se obezbedi bezbedan prevoz ljudi do posla, a zatim socijalna distanca u svim firmama.

Kako je naveo, sve kompanije moraju da obezbede mere i uslove za bezbedan rad zaposlenih, „kako znaju i umeju“.

„Ovo je veliki izazov za sve uslužne delatnosti da ispune sve zahteve. Oni treba dosta toga da urade. Prvo, sada je u prvom planu prirodno provetravanje, ventilacioni sistemi nisu prednost. Treba ih isključiti, mogu da povećaju mogućnost širenja virusa“, rekao je Kon.

Naglasio je i da su neophodne dezo-barijere, mali sunđeri natopljeni dezinfekcionim sredstvima.

„Tu se gazi pre ulaska u objekat. Mora da postoji dezinfekcija ruke, kao i zaštitna oprema. Dezinfekcija pre i posle posla su obavezni. Ne može da bude više osoba u jednoj prostoriji. Svi mora da budu udaljeni oko dva metra“, rekao je Kon.

On je dodao da bi voleo da nije došlo do pojave novih žarišta u Vlasotincu i Negotinu, ali je ocenio da „svakako izlazimo iz epidemijskog talasa“.

„Ovo su samo pokazatelji šta bi se desilo da je virus slobodno cirkulisao. On bi lako i brzo ušao u gerontološke centre. Sada smo u situaciji da se vraćamo u život polako. Imamo to opterećenje da smo navikli da nemamo kontakte, i to se menja“, rekao je Kon.

Kon smatra da moraju da se ponovo odvijaju sportske delatnosti i otvore parkovi, ali, kako je naglasio, postepeno.

Za gradski prevoz je rekao da neće funkcionisati kako smo do sada navikli, a kada je reč o vrtićima, istakao je da postoji 35 tačaka koje moraju da se poštuju.

„Onaj ko dovodi dete mora da ga dovodi sa zaštitnom opremom, deca idu odmah na dezinfekciju, mora da postoji dezo-barijera. Nema dovođenja dece u vrtić sa infekcijama. Svako mora da bude svestan da može da naruši zdravlje drugih. Deca sa respiratornim problemima ne treba da idu u vrtić. Ovo nije opasno za decu, ali jeste opasno za bake i deke i možda za roditelje“, rekao je Kon.


Pročitajte još:

Kako do 100 evra jednokratne pomoći?

Počinju sa radom teretane, fitnes klubovi, frizerski i kozmetički saloni – pogledajte preporuke

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here