Krkobabić: Odobren novac za kupovinu još 81 kuće

Najviše zahteva odobrenih od početka dodele sredstava do sada stiglo je iz bačkopalanačke opštine i to iz Gajdobre, Pivnica, Silbaša, Obrovca i Tovariševa

575
Фото: Canva

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić izjavio je juče (17.09.) da je komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom odobrila sredstva za kupovinu još 81 kuće.


Među dobitnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova i sedam samohranih roditelja.

Krkobabić dodaje da su službenici Ministarstva zatrpani zahtevima koji svakodnevno stižu u velikom broju i ona će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine. Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Ðokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Među onima koji se odvajaju iz roditeljskih domova prednjače mlade poljoprivrednice. Najviše zahteva odobrenih od početka dodele sredstava do sada stiglo je iz opština Bačka Palanka iz sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo, kao i Kikinde – sela Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci, a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa i drugi.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u bilo kom mestu u Srbiji.

Iz Ministarstva dodaju da se dodela sredstava ne odsnosi na kupovinu kuća i okućnica u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Uredba Vlade Republike Srbije predviđa ukupno 500 miliona dinara za te namene, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara.

Najniži iznos do sada dodeljen je 460,2 hiljade dinara i to porodici u opštini Pirot za nekretninu u selu Berilovcu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here