Menjaće se Pravilnik o hraniteljskom smeštaju

276
Image by wondermar from Pixabay

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju sarađivaće s Unicefom na zaštiti prava deteta i sprovođenju petogodišnjeg plana Unicefa, dogovoreno je na sastanku resornog ministra Ratka Dmitrovića sa direktorkom Unicefa Dejanom Kostadinov.


Saradnja će se, kako je saopšteno iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju najviše ogledati kroz rad Saveta za prava deteta koji uskoro treba da bude formiran.

Državna sekretarka u ministarstvu Milka Milovanović Minić je predstavljajući plan rada tog Saveta navela da je njegova delatnost unapređenje, promocija i zaštita dečjih prava.

Okosnicu plana u naredne dve godine, kako je istakla, činiće unapređenje postojećih i razvoj novih usluga porodicama koje imaju probleme u funkcionisanju, da bi se delovalo preventivno i sprečilo izdvajanje dece iz primarne porodice.

Kako je navela, savetodavne i edukativne usluge bi se prižale kroz savetodavno-terapijski i edukativni rad u 80 dnevnih boravaka i 40 savetovališta za brak širom Srbije.

Plan obuhvata i unapređenje hraniteljstva kroz reviziju Pravilnika o hraniteljskom smeštaju čime bi bili predviđeni i unapređeni urgentni smeštaj i povremeno hraniteljstvo.

Ovakve izmene bile bi od velike pomoći u postizanju kvalitetnije zaštite prava deteta, a posebno bi olakšale život porodicama koje imaju decu sa teškoćama u razvoju i različitim oblicima invaliditeta, navodi se u saopštenju Ministarstva.


Pogledaj: Danas kreće provera luksuznog života sa skromnim primanjima

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here