Mihajlović: Dečji brakovi biće krivično delo

"Jedna od dve Romkinje u Srbiji uda se pre 18 i svaka peta pre 15"

164
Foto: Canva

Borba protiv maloletničkih brakova težak je zadatak, ali moguć i to stvaranjem novog zakonodavnog okvira kroz izmenu i dopunu krivičnog, porodičnog zakona kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.


Danas ćemo predstaviti predlog izmene tri važna zakona jer je to put da se borimo protiv maloletničkih brakova, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug pred početak sastanka Nacionale koalicije za okončanje dečjih brakova, koji kako je dodala, direktno utiču na blagostanje, zaustavljaju razvoj i budućnost svake devojčice.

„Želimo da maloletničke brakove vidimo kao krivično delo“, rekla je ona i ocenila da maloletnički brakovi predstavljaju i trgovinu ljudima jer je reč o devojčicama od 12, 13, 14 i 15 godina.

Predlažemo da svi koji ugovaraju takve brakove ili ih nameću, budu takođe sankcionisani, rekla je Mihajlovićeva i naglasila da će predložiti i izmenu Porodičnog zakona, da se potpuno ukine mogućnost sklapanja braka pre 18 godine i uz dozvolu.

Naglasila je da će se raditi na izmenama i dopunama zakona kako bi se svaka zajednica, bračna i vanbračna, sa maloletnicom smatrala nasiljem u porodici.

„Želimo da stvorimo takav zakonodavani okvir koji će biti baza da se dalje borimo da ne bude nijednog jedinog maloletničkog braka jer to znači zaustavlajnje buducnhnosti svakog pojedinca koji učestvuje u njemu“, navela je ona.

Potpredsednica vlade je podsetila da maloletnički brakovi predstavljaju direktno kršenje dečijih ljudskih prava.

„U grupi devojčica do 18 godina u opštoj populaciji imamo šest odsto, u romskoj 56 odsto maloletničkih brakova, a kod mlađih od 15 jedan odsto, odnosno 30 među Romkinjama“, rekla je Mihajlovićeva.

Ulazak u takvu zajednicu, upozorava, donosi strašni rizik za zdravlje svake te devojčice, a i nemogućnost nastavka školovanja i prilike da postanu ekonomski samostalnije.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova upozorila je da su dečiji brakovi često povezani sa traumama i zlostavljanjima.

Danas je važna prekretnica da pokušamo da okončamo dečje brakove, rekla je Kostadinova i ocenila da je neophodno učiniti tri važna koraka kroz izmene zakona, podršku deci žrtvama i sankcionisanje počinilaca.

Prema njenim rečima, važna je saradnja i podrške svakog pojedinca, prijatelja, porodice, lokalnih vlasti, institucija…

Težak, ali moguć zadatak da zaustavimo dečje brakove, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

„Jedna od dve Romkinje u Srbiji uda se pre 18 i svaka peta pre 15“, upozorila je ona i dodala da u toj grupi devojčica koje postaju majke uočen viši nivo oboljevanja i smrtnosti.


Pogledaj: Opština Bačka Palanka bira novo preduzeće za distribuciju toplotne energije

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here