Министарство за бригу о породици дало 630.000 евра непознатим удружењима

Четири организације регистроване на истој адреси, у згради у којој се налази и Привредна комора Србије

324
Фото: РТВ/ Илустрација

Девет организација и удружења којима је Министарство за бригу о породици и демографију одобрило 630.000 евра основано је непосредно пре расписивања конкурса, пише портал 021.rs.


Основани су пререгистрацијом већ постојећих удружења која годинама пре тога нису ни била активна, пише портал Инсајдер. Министарство додељује та средства за пројекте за побољшање социјалног положаја жена и спречавање породичног насиља. Како је показало истраживање Инсајдера, сва удружења су, приликом пререгистрације, седишта пребацила у Београд, променила заступнике и област деловања.

„Како би испунили услове конкурса, у својим статутима као циљеве сада наводе социјалну сигурност жена и превенцију насиља, а до тада су се бавили заштитом Рома, радника, особа са инвалидитетом, промоцијом спорта и културе“, пише тај портал.

На питање које референце имају удружења која су добила највише новца, из Министарства за бригу о породици навели су да сви могу да се пријаве, а да су критеријуми стриктни.

„Критеријуми су стриктни и изузетно јасно дефинисани и не постоји могућност да било ко, ко нема одговарајуће капацитете, знање и искуство из наведених области, може да дође до средстава опредељених за ту намену“, наводи се у одговору Министарства.

Инсајдер наводи да ниједна од организација која је добила средства на конкурсу тог министарства нема сајт, нити се могу наћи информације о организовању догађаја или спровођењу пројеката у вези са заштитом жена.

„Чак четири организације које су настале непосредно пре расписивања конкурса, изменом статута и руководства неких других удружења, сада су регистроване на истој адреси – Теразије 23/207. На пријављеној адреси, у згради у којој се налази и Привредна коморе Србије, наводе да никада нису чули за те организације, нити примили пошту на њихово име“, пише Инсајдер.

Удружењима која имају званичне интернет презентације и које се годинама баве питањима положаја жена опредељено је укупно око 150.000 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here