„Мислим да се ти појављујеш у овом видеу, јеси ли то ти“, порука која може скупо да вас кошта

2275
Фото: Pexels

Великом броју грађана је преко апликације Месинџер стигла порука са линком и текстом: „Мислим да се ти појављујеш у овом видеу. Јеси ли то ти.“ У МУП-у кажу да реч о малициозном линку, да грађани не улазе и да обавезно поруку обришу са телефона.


Пре тога, потребно је „скриншотовати“ поруку и послати је Тужилаштву или Одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал.

Корисницима апликације Месинџер ових дана свакодневно стиже сумњива порука са линком и текстом: „Мислим да се ти појављујеш у овом видеу, јеси ли то ти.“

У МУП-у су нам рекли да је у питању малициозан линк и да га грађани не отварају, већ да ту поруку обавезно обришу са свог телефона, али да је пре тога „скриншотују“ и пошаљу Тужилаштву или одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал.

Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал, каже да је важно да грађани буду опрезни када је реч о таквој врсти порука.

„Највероватније се ради о тзв. ‘фишинг’ кампањи где, у оквиру таквих кампања, криминалци покушавају да дођу у посед информација о корисничком налогу одређене особе да би тај налог после злоупотребили“, упозорава Стаменковић.

Последице често могу бити веома озбиљне, зато будите опрезни.

Сајбер криминалци могу искористити ваше податке за отварање налога на коцкарским сајтовима, а могу преузети и контролу над вашим рачуном у банци.

Стручњак за сајбер безбедност Лука Милинковић каже да је њихова прва корист преузимање личних података.

„Пише, на пример: унесите ваше податке да бисте видели овај садржај; улогујте се поново на Фејсбук ради безбедносне контроле, а сајт је лажан. Када унесете своје податке, заправо се не улогујете, него њима остављате те податке“, објашњава Милинковић.

Главни циљ хакера је профит. Када вам стигне порука за коју процените да је сумњива, никада је немојте отварати.

Прво проверите телефоном да ли вам је њу заиста послала банка, компанија или пријатељ, упозоравају стручњаци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here