Moja prva plata – Poslednji dan za prijavu nezaposlenih na program

927
Фото: Републички завод за статистику

Za program „Moja prva plata“ u drugoj fazi do sada se prijavilo 20.000 nezaposlenih.


Svi zainteresovani nezaposleni moći će danas do ponoći da se na PORTALU prijave za istoimeni program Vlade Srbije. Program „Moja prva plata“ finansira Vlada devet meseci u iznosu 20.000 dinara mesečno za srednjoškolce, a 24.000 dinara za visokoškolce.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je za RTS da je bilo u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

Mi već sada imamo zahteve i registraciju više od 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo prilika da pozovemo one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to do ponoći urade„, poručio je Martinović.

Objasnio je da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 odsto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom.

Najviše se prijavljuju lica iz oblasti administracije, ekonomije, prava, zdravstvene zaštite, ali i iz tehničko-tehnoloških nauka.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

Videćemo kakav će biti bilans. Ono što je bitno je da je oko 3.500 nezaposlenih već izabrano od strane poslodavaca, u okviru ovog broja oko 14.500 koji imaju konkretne prijave. Imamo dobru konkurenciju i kod poslodavaca i kod nezaposlenih lica„, istakao je Martinović.

Martinović je naveo da je definisana mogućnost da poslodavci mogu na iznos koji daje država da dodaju novac. Martinović ističe da poslodaci nisu u obavezi, ali veruje da će veći broj njih, da bi zadržao ljude koji im trebaju, angažovati i svoja sredstva.

Istakao je da nije bilo otpuštanja i svi indikatori na tržištu rada pokazuju da nema negativnih tokova, kao i da sve to može da se ilustruje i kroz trenutnu anketu o radnoj snazi.

Mi već godinu dana imamo stopu nezaposlenosti koja je ispod 10 odsto, sada je na istorijskom minimumu od 7,3 odsto. S druge strane, broj lica na našoj evidenciji je prvi put pao ispod 500.000 – sada je 495.000. Broj lica koji prima naknadu za slučaj nezaposlenosti je ovaj put najmanji, negde za oko 5.000 manji u odnosu na mart ili u oktobru prošle godine, što znači da nije bilo masovnih otpuštanja„, zaključuje Martinović.

Takođe, očekuje takve tokove najmanje do kraja godine do kada traje dejstvo antikriznih mera Vlade Srbije.

Martinović veruje da će i naredna godina pokazati stabilnost i da će stopa nezaposlenosti ostati na nivou zemalja Evrozone.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here