Матица Словачка изгубила право да издаје потврде о националној припадности

Да нешто са уверењима не штима, посумњали су и у Братислави

763

Наиме, Матица Словачка са седиштем у Бачком Петровцу после три деценије изгубила је право да издаје потврде о словачкој националној припадности. У Матици кажу да су сумњиве потврде издавали поједини месни одбори, а случај је завршио пред тужилаштвима у Словачкој и у Србији.


„Ради се не о малој цифри, више од 100. И сад основно питање је због чега су они то радили, једини логични закључак је да су то наплаћивали. Сад колико? А према информацијама што су ми људи рекли колико су плаћали, наплаћивало се од 100, 200, 500 и 2.000 евра једна потврда – прича Михаил Спевак из удружења „Словаци и суживот“.

Потврде које смо видели издате су у месном одбору Матице Словачке у Падини 2020. и 2021. године, а потписивао их је именом и презименом, сада већ покојни шеф месног одбора. Да нешто са уверењима не штима, посумњали су и у Братислави.

– Четири дописа је из Братиславе стигло на адресу њега, и онда су обавестили и централу и председник тадашњи и председник садашњи знали су. Били су обавештени шта се ради. А зашто нису предузели нешто, то треба њих питати – каже Спевак.

– Нисмо истражни органи, ми не можемо да докажемо који је документ лажан, само за који сумњамо да је такав, и ти документи за које канцеларија и Матица, Канцеларија за Словаке у дијаспори у Братислави и Матица Словачка у Србији, у Бачком Петровцу, сумња да је проблематичан, тај је прослеђен Тужилаштву словачке републике. И они су нека од ових докумената проследила нашем тужилаштву – рекао је Бранислав Кулик, председник Матице Совачке.

У Матици кажу да су на издавање лажних потврда посумњали пре две године. Конкретне кораке су предузели прошле године.

– Скренули смо и мало са политиком издавања и од тог момента се признају само уверења издата у Матици Словачкој у Србији – додаје Кулик.

Односно искључиво у централи Матице Словачке у Бачком Петровцу. То за надлежне у Братислави није било довољно па је Матица после 30 година изгубила право да издаје потврде о националној припадности. А шта заправо тај папир доноси онима који су га наводно куповали?

– Тај статус иностраног Словака има бенефите у јавном превозу, има бенефите у хотелу, има бенефите код запослења и тако даље. Ти можеш добити привремени боравак на три месеца, на пример. Са овом картом инострани Словак две године добијаш – објашњава Спевак.

Лажни Словаци су, закључује, вероватно плаћали за уверење с намером да у Словачку иду да раде. На колико фалсификованих потврда сумњају, у ком периоду су се издавале и од стране којих месних одбора, питали смо и Канцеларију за Словаке у дијаспори.

Новинар портала „The Slovak Spectator“, Роман Цуприк рекао је да се први пут од оснивања канцеларије за Словаке у дијаспори дешава да се некој словачкој институцији у иностранству одузме право да издаје потврде о националној припадности, и изразио сумњу да би случај могао да буде повезан са „афером Самсунг“ из 2017. године, када је откривено да су радници из Србије преварени од стране агенције за запошљавање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here