Не волимо да их чујемо, чак ни када су пробе – на шта нас све сирене упозоравају

256
Фото: Pixabay

Пре 22 године сирене за узбуњивање огласиле су се последњи пут у Београду. Према званичним информацијама, од 118, колико их има у граду, 49 је неисправно, а за 13 у табли стоји ознака непознато, преноси РТС.


Не волимо да их чујемо, па чак ни кад су редовне пробе. Од 118 сирена, колико их има у Београду, највише их је на Палилули и Чукарици – по 12, а најмање у Сопоту – само једна.

Већином су старе, пнеуматске, постављене још осамдесетих година прошлог века. Процена ризика и нова акустична студија предвиђају да их буде 316 и то потпуно аутоматизованих. На могућу опасност неће упозоравати искључиво звучним сигналом.

„Биће могуће упозоравати и гласовним порукама, тако да ће за један део територије града Београда или једне општине моћи да се даје посебна порука пошто ће систем бити прилагођен да шаље поруке како на фиксну телефонију тако и путем друштвених мрежа, тако и на мобилне телефоне у одређеној зони, зависно од опасности која је у том моменту присутна или се очекује на некој територији“, објашњава Дарко Главаш, секретар Секретаријата за послове одбране и ванредних ситуација.

Сирене упозоравају на опасност из ваздуха, од елементарних непогода, пожара, повећане радиоактивности. Најдужи је звучни сигнал за општу мобилизацију који траје 180 секунди. Сирене сигнализирају и престанак опасности.

„Ови сигнали би требало да буду одштампани и у свим јавним институцијама и установама истакнути на видно место. Ви сами сте сведоци да ако уђете у неку јавну установу или стамбену зграду, да тих обавештења за грађане нема“, додаје проф. др Владимир Јаковљевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Нови систем ће моћи да детектује различите опасности. Већ су постављени сензори за ниво водостоја на 64 бујична тока у граду. Системом ће се управљати из једног центра и провере ће бити електронске.

„Више није потребно вршити оне пробе као што смо вршили некада, пробе прве среде у месецу, у 15 сати да чујемо да ли су те сирене исправне и да ли раде, већ то све електроника обавља имате повратну информацију да су сирене исправне и да је то такозвано тихо узбуњивање или тиха проба исправности тих свих уређаја“, наглашава Јаковљевић.

„Ово су системи који имају своја независна напајања, своје независне канале, јер често се деси када је одређена опасност или када је нека ситуација да се изгуби напајање за један део града, да се изгубе телефонске линије, некада и радио-веза тако да ово је систем који је отпоран на низ изазова који се могу десити током саме ванредне ситуације“, додаје Главаш.

Већ неколико пута је приликом рашчишћавања градилишта од неекплодираних бомби коришћена мобилна сирена, специјално возило опремљено системом за узбуњивање. Нова опрема за свих 17 градских општина требало би да почне да се уграђује до краја године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here