Nema relaksiranja mera bar još dve nedelje, sutra odluka o policijskom času za vikend

1402
Foto: N1

Nema relaksiranja mera bar još dve nedeje, kaže dr Stevanović, a ministar Lončar dodaje da će odluka o policijskom času za vikend biti poznata sutra.

U Srbiji su zbog koronavirusa u poslednja 24 sata preminule četiri osobe.

„I dalje može da se epidemija vrati ako budemo pokazali nepoštovanje mera“, rekao je dr Goran Stevanović.

Dr Srđa Janković navodi da se još čvršće moraju sprovoditi mere uz olakšanja, a ako pažnja ne bude popustila možemo se nadati pozitivnom ishodu.

„Vrlo je opasna misao da smo pobedili virus“, objašnjava.

Ako pacijenti nisu sigurni da li je alergija ili početak koronavirusa pacijenti bi trebalo da se obrate lekarima i specijalizovanim ustanovama koje su otvorene tokom epidemije.

Manje od 10 osoba na Institutu za onkologiju je pozitivno na koronavirus, a ministar Lončar dodaje da je nemoguće onkološke pacijente testirati svaki put kada dođu na Institut.

„Urađeno je sve da se to preči i da broj bude minimalan“, kaže Lončar.

Na pitanje da li će neko odgovarati za propuste u nabavci opreme, ministar odgovara da će analize šta se događalo biti.

„Kompletna analiza će potrajati par meseci, ako ne više od godinu dana“, kaže on.

Lončar dodaje da moramo biti ponosni na rezultat koji imamo, ali da nije vreme da se opustimo.

Na pitanje zašto niko iz kriznog štaba nije osudio „nadrilekarstvo“ koje se, prema rečima novinara Insajdera, promoviše na Tv Pink, Dr Srđa Janković navodi da samo proverene terapije dolaze u obzir i da je to dovoljan odgovor na to pitanje.

Među sveštenicima SPC postoje lica zaražena koronavirusom,a nadležni tvrđuju gde i kada su se oni zarazili.

Ublažavanje mera je uslovno i zavisi od praćenja epidemijske krive, a prema rečima dr Jankovića govoriti šta će biti urađeno nakon Đurđevdana nije moguće.

Respiratori su kupovani gde god su mogli da se kupe, kaže ministar Lončar. Ali koliko je ukupno respiratora kupljeno nije moguće reći dok se potpisani ugovori ne realizuju. Jedan deo respiratora je u Srbiji, ali određen broj još uvek nije stigao.

„Morate da organizujete transport sada kad nema letova, i da obezbedite da ga ne preprodaju dok vi obezbedite transport“, kaže Lončar.

Za sve onkološke pacijente koji mogu da budu testirani – biće testirani, a ako nema vremena pacijenti će primiti terapiju.

„Najvažnije je da nikome ne ugrozimo život“, kaže objašnjavajući da je na prvom mestu ljudski život, zdravlje i zaštita medicinskog osoblja.

Dr Srđa Jankovič navodi da su zaražene i 3 bebe, i oko 30 dece, ali je, prema njegovim rečima važno to što su svi dobro.

„Dalje mere zavise od rezultata. Kakvi budu rezutati takve će biti mere. Stručnjaci razmatraju šta je ono što bi dalo najbolji rezultat. Moramo da se naviknemo da živimo sa koronaviruom. Kakve god mere da se donose nećemo ići bez maske, držaćemo distancu od 2 metra“, kaže Lončar.

Čija je zasluga utvrdiće analiza, ali Lončar navodi da su mere koje je država donela i građani koji su ih poštovali zajedno uticali na kranji rezultat.

Lončar dodaje i da je porodicama dozvoljeno da se voze u automobilu iako ih je više od dvoje.

Nije samo opadanje procenta pozitvnih od ukupnog broja testiranih dovoljan uslov za ukidanje mera, kaže dr Goran Stevanović, i dodaje da realskiranje mera ne možemo očekivati bar još dve nedelje.

„Ovo jesu ohrabrujuće cifre, ali nema mesta za opuštanje. Ne bi trebalo očekivati relaksiranje mera u smislu poptune slobode kretanja bar još dve nedelje“, kaže Stevanović.


Možda će Vas zanimati:

I dalje opada broj novozaraženih u Srbiji, danas njih 224

Odobreno prvo testiranje vakcine na ljudima

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here