Nevakcinisani plaćaju povratak u Srbiju sa godišnjeg odmora

Evo koliko koštaju PCR testovi za ulazak u Srbiju

2180
Foto: Pixabay

Građani Srbije koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, pored toga što će morati da iskeširaju novac za PCR ili antigenski test kako bi ušli u zemlju u koju žele na letovanje, oni će, ukoliko se vraćaju avionom, morati da plate i PCR test za ulazak u Srbiju.

PCR testiranje u Srbiji košta 9.000 dinara, pa se neki turisti odlučuju da ga urade u inostranstvu gde je cena mahom oko 30 evra.

– Neki od hotela, posebno na grčkim ostrvima gde turisti često idu avionom, svojim gostima nude mogućnost zakazivanja za PCR testiranje. Cene PCR testova u Grčkoj se kreću između 25 i 30 evra, a slične su cene i u Turskoj i Egiptu – kaže za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

Inače, prema zvaničnom režimu ulaska u Srbiju, našim državljanima, ukoliko ne poseduju negativan PCR test, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze (odnosno negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova, za lica koja dolaze iz SAD), prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice.

Međutim, ovo pravilo se ne odnosi na one koji imaju potvrdu da su potpuno vakcinisani, zatim na decu do 12 godina, ali i, što je jako važno, za one koji dolaze iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

To praktično znači da oni koji se nisu vakcinisali, a iz Grčke se vraćaju autobusom ili kolima preko Severne Makedonije ili se iz, primera radi, Turske, vraćaju preko Bugarske, neće imati obavezu PCR testa ili karantina. Ovu obavezu nećete imati, kako kaže Seničić, ni ako dolazite iz bilo koje druge evropske zemlje, dok god uđete preko jedne od ovih zemalja sa kojim Srbija ima potpisan sporazum.

– Ne bi trebalo da vam traže PCR ni ako iz, primera radi, Nemačke dolazite preko Mađarske. Ljudi, zapravo, najčešće kada dolaze iz Nemačke i Austrije idu u Srbiju preko Hrvatske, a kako sa Hrvatskom nemamo taj sporazum potreban im je dokaz o vakcinaciji ili PCR. Međutim, većina zna, pa uđe u Hrvatsku, vrlo brzo izađe kod Brčkog u Bosnu, pa onda iz Bosnu ulazi u Srbiju, gde im se zbog sporazuma ništa ne traži – objašnjava Seničić i naglašava da ovo važi samo za naše građane, sa našim pasošem, koji ulaze u Srbiju iz zemalja sa kojima je potpisan sporazum.

Inače, na granicama u Evropi i dalje ima zbunjujućih propisa, pa tako, na primer, našim građanima kada ulaze u BiH i Crnu Goru ne treba PCR test, ali je on neophodan kada prelaze iz jedne zemlje u drugu.

– I dalje je sve malo konfuzno i komplikovano, pa je stoga jako bitno da se svi pre puta dobro raspitaju i informišu o uslovima ulaska u zemlju – kaže Seničić.


Pročitaj: Prizor na Bagremari odraz naše (ne)kulture

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here