Низак водостај Дунава „открио“ немачке ратне бродове из Другог светског рата

Када Дунав дође до једног од најнижих нивоа у скоро сто година

2688
Извор: Reuters/Feđa Grulović

Најгора суша у Европи последњих година довела је Дунав до једног од најнижих нивоа у скоро сто година, откривајући немачке ратне бродове потонуле роком Другог светског рата недалеко од Прахова, преноси Ројтерс.


Бродови су били међу стотинама које је потопила црноморска флота нацистичке Немачке 1944. године док се повлачила испред напредујућих совјетскиг снага и још ометају речни саобраћај током периода ниских водостаја, преноси Ројтерс.

Међутим, овогодишња суша, коју научници виде као последицу глобалног загревања, открила је више од 20 трупова на делу Дунава код Прахова у источној Србији, од којих многи и даље носе тоне муниције и експлозива и представљају опасност за бродарство.

„Немачка флотила је иза себе оставила велику еколошку катастрофу која прети становницима Прахова“, каже Велимир Трајиловић, пензионер из Прахова који је написао књигу о немачким бродовима.

Радници локалне рибарске индустрије су такође угрожени, као и они из Румуније која се налази преко реке.

Месеци суше и рекордних температура су уздрмали речни саобраћај на виталним артеријама у другим деловима Европе, укључујући Немачку, Италију и Француску. У Србији, власти су прибегле багеровању како би пловне траке на Дунаву остале отворене.

Код Прахова, на појединим местима је пловни део сужен на само 100 метара са 180.

Разасути преко корита, неки од бродова и даље имају куполе, командне мостове, сломљене јарболе и уврнуте трупове, док други леже углавном потопљени под пешчаним обалама.

У марту је српска Влада расписала тендер за спас трупа и уклањање муниције и експлозива. Цена операције је процењена на 29 милиона евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here