Низак водостај оборио производњу струје за трећину

Претходна два месеца доток је преполовљен.

85
Фото: Pixabay

У ЕПС-у кажу да је низак доток воде у нашим хидролектранама смањио производњу струје за 27 одсто у односу на прошлу годину.


Електроенергетски систем Србије суочава се са најнижим дотоком воде у последњих десет година. Претходна два месеца доток је преполовљен.

У ЕПС-у ситуација се овог месеца додатно погоршала – на Ђердап стиже само 2.000 кубика воде у секунди – три пута мање од јунског вишегодишњег просека. Ђердапске хидролектране у нормалним условима покривају четвртину потрошње струје наше земље.

„С обзиром на хидролошку ситуацију ова година ће бити слабија по питању производње и очекивања су да производња у односу на неки просек буде око 30 одсто мања“, каже директор за производњу енергије „ХЕ Ђердап“ ЕПС, Радмило Николић.

Брине што су и акумулације у систему дринско-лимских хидроелектрана полупразне, а оне систему дају до 12 одсто струје. У односу на план, у осам хидроцентрала на Дрини и Лиму, производња је за трећину мања.

„Лоша хидролошка ситуација је у целој Европи, због лоших снежних падавина које су биле током календарске 2021. и 2022. тако да је хидрологија на Дрини и Сави јако слична као и на Дунаву“, наводи Николић.

Суша не угрожава само хидролектране, већ је генерално и велика претња за производњу струје и у термоелектранама.

„У нормалном процесу производње термоелектране користе речне токове и воду из река да би вршиле хлађење технолошког процеса. Када је тај водостај низак, тада постаје критично, а у неким условима мораће се и обуставити превентивно производња да се не би оштетили производни погони. И они који имају нуклеарне електране то је такође критично иако, они имају хладњаке где држе резерве воде.

„Дугорочно гледано то заиста може да буде један озбиљан проблем“, објашњава саветник председника ПКС-а за енергетику, Мирослав Лутовац.

Европски електроенергетски системи још прошлог месеца упозорили су да су због недостатка воде већ морали да обуставе неке термо и нуклеарне блокове.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here