Noćas se vratio sat unazad – Da li je ovo poslednji put?

311
Фото: Pixabay

Noćas se sat vratio unazad, a govori se o tome da će se od sledeće godine ukinuti ova praksa.


Zimsko vreme je u stvari standardno vreme, dok je privremeni prelazak na letnje računanje vremena počeo 1916. godine.

Ovakvo računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu kad sledi letnje računanje vremena.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja, kao i u Srbiji.

Ovo će možda biti i jedno od poslednjih pomeranja kazaljki jer je odbor Evropskog parlamenta izglasao da se 2021. ukine pomeranje sata koje se decenijama događa dva puta godišnje – u martu i oktobru.

Iako je već nekoliko puta najavljeno da će se odustati od te prakse, ništa konkretno se nije dogodilo, a konačno razrešenje situacije desiće se sledeće godine.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Evropski parlament doneo je rezoluciju kojom je nakon ankete među građanima odlučeno da se u zemljama članicama ukine pomeranje kazaljki na satu počevši od 2021. godine.

Rezolucija treba da bude stavljena na glasanje u parlamentima zemalja članica koje će se odlučivati između letnjeg i zimskog računanja vremena, a očekuje se da stopama EU krene i Srbija.

Naša zemlja je počela da koristi letnje računanje vremena 27. marta 1983. godine.

Nesuglasice oko pomeranja sata traju širom sveta duže od veka. Neke države ni danas ne pomeraju satove: Japan, Ekvador, Island, neke savezne države u SAD, Rusija, Belorusija, Ukrajina…

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here