Notari „uživo“ povodom Evropskog dana pravde

Tri javna beležnika putem „Vajbera” odgovaraju na pitanja

110

Tri javna beležnika će putem Vajbera odgovarati na pitanja o overama dokumenata, kupoprodaji nepokretnosti, proceduri u ostavinskom postupku i drugim detaljima iz svoje nadležnosti, povodom obeležavanja Evropskog dana pravde, koji se obeležava 25. oktobra.


Mnogi pravni poslovi, za koje je do pre sedam godina bio nadležan sud, obavljaju u kancelarijama javnih beležnika, ali njihova iskustva pokazuju da građani i dalje ne poznaju dovoljno njihovu nadležnost, pa ne znaju kuda da krenu kada imaju pravni problem ili posao.

Zato će povodom obeležavanja Evropskog dana pravde, Javnobeležnička komora Srbije (JKS) organizovati u svojim prostorijama razgovore sa građanima na tri posebne telefonske linije.

Od 11 do 14 časova građani mogu putem „Vajbera” da pozovu brojeve 065/ 415 88 24, 065/415 88 25, 065/415 88 26. Javiće im se javni beležnici Aleksandra Beštić, Saša Bošković i Siniša Soro, a biće prisutan i Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore. Oni će odgovarati na pitanja građana i uputiti ih kako mogu da ostvare svoja prava.

Davaće savete u vezi sa poslovima oko prometa nepokretnosti, overama potpisa i prepisa, overama punomoćja, vođenju ostavinskih postupaka, odgovornosti javnih beležnika, kao i o dilemama u vezi sa njihovom organizacijom i nadležnostima.

– Javno beležništvo jeste ostvarilo svoje osnovne funkcije – zaštitili smo prava stranaka, kontrolišemo pravni promet, rasteretili smo pravosuđe, i za ovih sedam godina uspeli smo da zauzmemo važno mesto u našem pravosudnom sistemu. Međutim, i dalje su prisutne nedoumice, posebno u vezi sa našom nadležnošću. Trudićemo se da ubuduće što više približimo građanima našu ulogu, zbog čega smo se rado pridružili i akciji povodom Evropskog dana pravde. Svakako, to nije zadatak koji se može obaviti tokom jednog dana u godini i mi ćemo na tome raditi kontinuirano – kaže za „Politiku” Srbislav Cvejić, predsednik JKS.

U bačkopalanačkoj opštini rade dve javnobeležničke kancelarije, u kojima građani mogu da obave sve overe za koje su do pre sedam godina bili nadležni sudovi. Na celoj teritoriji Srbije rade 224 javnobeležničke kancelarije, a nema ih u još samo nekoliko opština, kao što su Sjenica, Tutin, Majdanpek i Knjaževac, gde i dalje sudovi obavljaju poslove iz njihove nadležnosti.

Evropski dan pravde obeležava se svake godine 25. oktobra, kada sve pravosudne profesije u evropskim zemljama preduzimaju akcije sa ciljem da se pravda približi građanima. Na taj način doprinose široj edukaciji građana o ostvarivanju njihovih prava i jačanju poverenja u pravosudni sistem. Evropski dan pravde je istovremeno i „otvoreni dan” svih notarijata Evropske unije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here