Нова правила кућног реда у зградама – Казне до 200.000

2227

Време одмора у зградама предвиђено је од 16 до 18 часова и од 22 до 7 часова ујутру. У данима викенда, од 14 до 18 часова и од 22 до 8 ујутру.


Уколико сте у згради бучни у доба одмора, ако деца трче по стану и галаме, уколико пси лају, или желите да укључите веш машину „кад време није“, роштиљате, бацате смеће преко балкона, морате бити спремни да ћете можда платити казну.

У зависности од „прекршаја“ казна за кршење правила у згради се креће од 5.000 до 200.000 динара. Што се тиче реда и мира Одлука о општим правилима је јасна, време одмора предвиђено је од 16 до 18 часова и од 22 до 7 часова ујутру. У данима викенда, од 14 до 18 часова и од 22 до 8 ујутру.

О слављу се обавештавају станари

Осим што нема трчања, буке, забрањено је и коришћење кућних апарата, вентилационих система и других уређаја, машина и апарата у згради, на начин да звук ових апарата омета станаре других посебних делова зграде.

Такође, забрањено је кроз прозоре, врата, балконе и лође бацати било какве предмете, кућно смеће, остатке хране, просипати воду, трести постељину, столњаке, крпе и друге сличне предмете. У посебним деловима зграде забрањена је употреба отвореног пламена (употреба ћумура), због непосредне опасности од пожара, наводи се у Одлуци о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама.

Уколико желите да организујете прославу, могуће је да то и спроведете у дело, али у договору са комшијама и управником зграде.

„У случају породичних славља и других окупљања, а најкасније два дана раније станари су дужни да постављањем обавештења на видном месту у згради о томе обавесте остале станаре, с тим да се од 1 час после поноћи мора обезбедити мир и тишина у згради“, наводи се у Одлуци.

Казне за ремећење реда и мира

Професионални управник зграда Владица Максимовић објашњава за Блиц да сваки град прописује своју одлуку о кућном реду, а казне за ремећење кућног реда и мира креће се од 5.000 динара за физичко до 50.000 динара за правно лице.

„У термину који је предвиђен за одмор не треба правити буку. Што се славља тиче, ако неко организује прославу, ту је да обавести и комшије, као и управника зграде. Углавном то протекне у најбољем реду и све се оконча до 1 час после поноћи. С друге стране, када неко жели да реновира стан, потребно је да обавести и управника зграде као и да истакне на огласној табли, а касније да тај шут одложи и очисти адеквтно. Наравно комшије су о свему обавештене“, прича Максимовић и додаје:

„Што се жалби тиче, са љубимцима имамо често проблем, пси могу стварати буку. И на крају, деца. Комшије често немају разумевања за дечју игру, када их има двоје, па дође још двоје и онда комшије зову управника зграде, прави се записник који се оставља ономе ко се жали. Ако се са буком настави, он може позвати комуналну полицију, а касније може платити и казну, висина није прецизирана али се креће од 5.000, па навише“, прича Максимовић.

Foto: Depositphotos/paulprescott

Забрањено роштиљање

Када је роштиљање на тераси у питању, на то заборавите. Међутим, они са високо ограђеним балконом то понекад могу искористити па прекршити и ово „правило“. Казна за то може бити и око 150.000динара. У посебним деловима зграде забрањена је употреба отвореног пламена (употреба ћумура и сл.), због непосредне опасности од пожара, наводи се у Одлуци.

Обавештење на видном месту

Како се даље наводи, станар који изводи грађевинске, грађевинско-занатске и инсталатерске радове у згради или на згради, дужан је да претходно о томе обавести управника и прикаже му одобрење надлежног органа за извођење радова, уколико је посебним законом прописана обавеза прибављања одобрења за извођење тих радова. Потом треба да постави обавештење на видном месту у згради, обавести станаре о дану почетка извођења радова, врсти и трајању радова.

Шта подразумева кућни ред?

Под кућним редом, подразумевају се права и обавезе станара зграде у циљу несметаног становања и правилног коришћења стамбеног и стамбено-пословног простора у згради, заједничких делова зграде, земљишта за редовну употребу и катастарске парцеле на којој је зграда, коришћења, употребе и чувања од оштећења заједничких инсталација, опреме и уређаја зграде, и одржавања чистоће, реда и мира у згради, наводи се у Одлуци.

1 коментар

  1. A sta da radimo od preglasne muzike iz lokala do 01 cas ili od divljanja na sportskom terenu do ranih jutarnjih sati.
    Upravnici prakticno ne postoje jer ne mogu da regulisu zabranu unosenja biciklova u ulaz zgrade…stanje je takvo da se bukvalno ne moze uci u zgradu od istih…sluzbena lica poste i el.distribucije neznaju sta da rade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here