Novosti: Rođeni 2004. prva generacija koja bi mogla da ide u vojsku

1118
Фото: Војска Србије

Vojni rok, ukoliko država odluči da vrati obavezno služenje vojske, mogao bi da traje najkraće četiri a najduže devet meseci, a prvi regruti mogli bi da budu mladići rođeni najranije 2004. godine, pišu danas Večernje novosti.


Po navodima lista, regruti bi primali mesečnu platu u iznosu od 20.000 do 30.000 dinara.

Novosti navode i da se razmišlja o uvođenju niza pogodnosti za regrute, od prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi do mogućnosti polaganja vozačkog ispita, informatičkih kurseva i zanatskih obuka tokom služenja vojnog roka.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je ranije da očekuje da do septembra ili oktobra bude doneta odluka o eventualnom „odmrzavanju“ obaveze služenja vojnog roka, i da će se do tada znati svi detalji kako bi vojni rok izgledao.

„U narednim mesecima očekujem da će Generalštab imati konačne stavove, kao najozbiljnija stručna institucija ove zemje pozvana da da mišljenje o ovom pitanju. Tada ćemo imati i formulisan stav kako želimo da vojni rok izgleda, odnosno šta vojska vidi kao najbolji model redovnog služenja, i koliko bi precizno od razmatranih od četiri do devet meseci trebalo da traje“, rekao je Stefanović za „Politiku“.


Pogledaj: Anketa: Da li ste za uvođenje obaveznog vojnog roka? (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here