Obeležavanje Dana srpskog jedinstva

146
Фото: Free Images

BEOGRAD, BANjALUKA, KOSOVSKA MITROVICA: U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji će biti obeležavan svake godine u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.


Rukovodstva Srbije i Republike Srpske dogovorila su se na sastanku krajem avgusta u Beogradu o obeležavanju zajedničkog praznika – 15. septembra.

U svim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj na trgovima i centralnim ulicama istaknute su zastave. Povodom velikog praznika – Dana srpskog jedinstva – na najvažnijim ulicama u Beogradu istaknute je 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni u bojama srpske zastave.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Širom Severne Kosovske Mitrovice istaknute srpske zastave

Širom Severne Kosovske Mitrovice istaknute su zastave Republike Srbije povodom praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Duž većine ulica u gradu istaknute su srpske trobojke, a najveća je postavljena na jednoj od zgrada u centru grada, preko puta spomenika Knezu Lazaru, piše Kosovo onlajn.

Pre tri dana na sednici Vlade Republike Srpske usvojen je predlog zaključka da se 15. septembar obežava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zastave su istaknute i u ostalim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Obeležavanje ovog datuma su na ranijem sastanku u Beogradu, dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema zaključku, republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge javne ustanove biće obavezne da obeleže ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srbije, ali ovaj dan neće biti neradan.

Taj praznik će biti obeležavan svake godine u Republici Srpskoj i Srbiji u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.


Pogledaj: Minimalac u 2021. godini 32.126 dinara

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here