Објављене нове цене бензина и дизела на пумпама

Ове цене важиће наредних седам дана

914
Foto: 021

Евро дизел на бензинским пумпама од овог тренутка коштаће максимум 187,74 динара, док је највиша цена евро премијума БМБ 95 176,31 динара. То значи да је евро дизел, у односу на досадашње цене, поскупео за 8,74 динара, док је бензин БМБ 95 скупљи за 5,31 динар.


Ове цене важиће наредних седам дана, док Министарство трговине поново, следећег петка до 15 часова, не објави нове максималне малопродајне цене.

Према новој уредби, коју је у четвртак усвојила Влада Србије, предвиђено је да највиша малопродајна цена евро дизела буде просечна велепродајна цена овог деривата увећана за шест динара. На исти начин утврђује се и максимална цена бензина евро премијум БМБ 95 – као збир просечне велепродајне цене овог деривата на територији Србије увећане за шест динара.

Евро дизел намењен регистрованим пољопривредним газдинствима коштаће 179 динара по литру.

Овај начин обрачуна максималних цена одређених врста горива на пумпама важиће од 11. марта до 11. априла.

Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују бензинске пумпе да купцима гориво испоручују искључиво – утакањем у резервоаре возила.

„Просечне велепродајне цене деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 на територији Републике Србије обрачунава Министарство рударства и енергетике сваког петка и најкасније до 13 часова доставља Министарству трговине, туризма и телекомуникација, до престанка важења ове уредбе. Највише малопродајне цене деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 утврђује Министарство трговине, туризма и телекомуникација сваког петка и објављује на званичној интернет страници најкасније до 15 часова, до престанка важења ове уредбе“, стоји у уредби.

Бензинске пумпе, како је предвиђено овом уредбом, дужне су да малопродајне цене горива евро дизел и евро премијум БМБ 95, које не смеју да буду више од највиших малопродајних цена утврђених од стране Министарства трговине, примене одмах по објављивању на званичној интернет страници Министарства трговине.

До сада је, подсетимо, на снази била уредба којом је на пумпама била ограничена максимална цена евро дизела на 179 динара, а бензина БМБ 95 на 171 динар.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here