Од 1. јануара поново се помера граница за одлазак у пензију

У циљу изједначавања година живота жена и мушкараца

1815
Фото: БАП ВЕСТИ

Жене у Србији од 1. јануара 2023. године моћи ће да иду у пензију са навршене 63 године и шест месеца живота.


То значи да им је остало још неколико месеци за пензионисање по старим условима према којима им је за одлазак у пензију било потребно да наврше 63 године и четири месеца живота.

Кад се ради о мушкарцима, услови за пензионисање се барем за сада неће мењати, па ће граница за њихов одлазак у пензију остати на 65 година старости.

Према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, старосна граница за жене помера се сваке године како би дошло до изједначавања година живота жена и мушкараца.

Од 2014. године се за жене сваког 1. јануара мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два месеца до шест месеци годишње. Тако ће бити све до 2032. године кад ће жене моћи да иду у пензију са 65 година старости као мушкарци.

Нова правила важе и уколико грађани желе да иду у превремену пензију, а промена се односи и на мушкарце и на жене. Ове године мушкарци могу да иду у превремену пензију са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота, а жене са 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

Од 1. јануара 2023. године мушкарци ће у превремену пензију моћи да иду са 60 година живота и 40 година стажа. Код жена ће такође бити потребно 40 година стажа, али нешто мање година живота – 59 година и шест месеци.

Од 2024. године и за превремену пензију припадници оба пола биће изједначени јер ће се од тада старосна граница за жене померити за шест месеци, односно на 60 година живота.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током тог периода редовно уплаћивали доприносе.

Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here