Od danas dostupan Digitalni zeleni sertifikat, evo šta on sadrži i kako do njega

Sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa

647
Foto: 021.rs

Svi građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.


„Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da ste primili vakcinu i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

– za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astrazeneka;

– za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

– za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.


Pogledaj: Počinje isplata državne pomoći građanima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here