Oduzimanje „ski pasa“ skijašima koji krše nova pravila

346
Foto: Infokop

Ni boravak na planini ove zime neće izgledati isto kao prethodnih, a na skijalištima će morati da se poštuju pravila za bezbedno skijanje u doba epidemije korona virusa.


Na osnovu pretprodaje ski karata koje je počela sredinom novembra, može da se zaključi da je zainteresovanost skijaša izuzetno velika, rekli su za „Blic“ iz JP „Skijališta Srbije“. Poručuju i da su preuzeli apsolutno sve mere kako bi se skijaši i borderi osećali potpuno bezbedno u srpskim ski centrima.

Koja pravila važe?

Naime, doneta je Procedura o postupanju u slučaju epidemije, koja jasno propisuje pravila ponašanja i koju moraju da poštuju aposlutno svi korisnici skijališta, ističe rukovodilac sektora za marketing iz JP „Skijališta Srbije“ Ana Jovanović.

Ovakve, na vreme, preduzete mere ulivaju poverenje skijašima, pa zato i ne čudi odakle toliko interesovanje. Ono što je još važno jeste da je skijanje trenutno najbezbedniji individualni sport, koji se obavlja na otvorenom i samim tim, svi zaljubljenici u ovaj sport mogu da, poštujući sva pravila uživaju ove zime na snegu – kaže za „Blic“ Jovanovićeva.

„Skijaški zakon“

O tome koje pravila su propisana, Jovanovićeva napominje da sve mere koje propisuje Vlada i Krizni štab su na snazi kako na nivou cele države, tako i na samom skijalištu.

„Skijališta Srbije“ donela su posebnu proceduru koja se odnosi isključivo na kovid situaciju i epidemiološke mere i to je za nas “skijaški zakon” koga se striktno pridržavamo. Mere obaveznog rastojana su minimum 1,5 metar i to obaveštenje stoji bukvalno na svim prilazima žičare, a postavljeni su razdelnici koji omogućavaju socijalnu distancu i razmak između skijaša – objašnjava ona.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Šestosed za troje

Kako kaže, šestosedna žičara koja u regularnim uslovima može da primi 6 skijaša, sada po novim propisima u uslovima epidemije dozvoljeno je po 3 skijaša.

Takve mere su propisane i za četvorosedne žičare, dok je na ski liftovima socijalna distanca zagarantovana i samo po jedan skijaš može da koristi instalaciju. Pored ovoga, obavezno je nošenje zaštitnih maski i rukavica, a vrši se i dezinfekcija instalacija, kao i mogućnost da skijaši mogu sami da dezinifikuju ruke – nadovezuje se sagovornica.

Dodaje da su obaveštenja o pravilima ponašanja u uslovima epidemije postavljena svuda, pa čak i preko radija i razglasa koji se emituje u ski centru.

Ko kontroliše poštovanje pravila?

Sprovođenje propisanih mera kontrolišu zaposleni u „Skijalištima Srbije“, odnosno redari na skijalištu, koji su zaduženi da upozoravaju i opominju svakog skijaša ili bordera koji krši pravila.

Ono što je važno da svi korisnici naših usluga znaju, da redari osim samog upozorenja, imaju ovlašćenja i da udalje iz reda svakog ko se ne pridržava mera, da im uskrati korišćenje skijališta, pa čak i oduzme ski kartu – ističe Jovanovićeva i dodaje:

Opšta odgovornost mora da postoji i da svi mislimo jedni na druge i čuvamo svoje zdravlje. Iako je skijanje samo po sebi jedini bezbedan sport trenutno na svetu, važno je da se pravila poštuju i da se svako zaštiti, prvenstveno sebe, a onda i druge.

Navodi da je prvi dan skijanja, koji je bio besplatan, izazvao je veliko interesovanje, iako su se potrudili da početak sezone ne najavljuju. Kaže da su potencijalne gužve i kršenje mera sprečili u rekordnom roku, tako što su skijaši formirani u bezbedne redove, sa propisanim rastojanjem.

Redari nadgledaju i opominju

Kao i u svakom segmentu društva, pa čak i u uslovima kada se čitava država bori sa epidemijom korona virusa, imate izolovane slučajeve koji se opiru pravilima. Najčešće su to izolovani slučajevi koji odbijaju da stave zaštitnu masku ili da drže distancu. U tim slučajevima naši redari koji su zaduženi za poštovanje mere, opominju skijaše i imaju pravo da ih udalje iz reda. Sa jedne strane imate državne institucije koje besprekorno rade svoj posao i koje se trude da očuvaju zdravlje građana rigoroznim merama, a sa druge strane imate građane koji su posle više meseci kontinuiranog straha željni skijanja i u tražnji nekog ventila jedva čekaju da izađu na sneg – kaže Jovanovićeva.

Oduzimanje ski karte

Ipak, da ni sada nisu retkost situacije u kojima se pojedinci oglušuju o pravila, govori primer sa ski staze koji opisuje sagovornica:

Nedavno smo baš imali situaciju sa skijašem koji nije hteo da stavi zaštitnu masku i redar ga je upozorio na kršenje pravila. Skijaš je i nakon toga odbio da stavi zaštitnu masku kao i da, po nalogu redara istupi iz reda, nakon čega mu je isključen ski pass – ističe Jovanovićeva.

„Kovid garancija“

Jedna od prvih mera koje su uveli zbog aktuelne epidemiološke situacije jeste „kovid garancija“ čime su skijaši osigurani da će, u slučaju vanrednog zatvaranja ski centra usled pogorašnja epidemije, moći da pomere datum skijanja za narednu sezonu ili neki drugi datum ili da izvrše povraćaj novca za ski pas.

Takođe, ova garancija obezbeđuje korisnike da, ukoliko se razbole i dobiju pozitivan rezultat na korona virus, mogu da promene datum za period kada budu mogli da odu na skijanje ili da povrate novac od ski karte – objašnjava naša sagovornica.

Sanitarna inspekcija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je pre nekoliko nakon sastanka sa sanitarnim inspektorima da je posebna pažnja posvećena aktivnosti sanitarne inspekcije tokom zimske sezone u ski centrima.

Jovanovićeva, međutim, kaže da zasad nemaju najave da će sanitarna inspekcija da proverava rad skijališta.

U „Skijalištima Srbije“ se poptuno poštuju sve mere propisane od strane Kriznog štaba i Vlade Srbije i mi maksimalno odgovorno pristupamo u ovoj situaciji. Još jednom apelujemo na skijaše da se pridržavaju mera i da ostanemo zdravi i bezbedni tokom cele zime – zaključuje rukovodilac sektora za marketing iz JP „Skijališta Srbije“ Ana Jovanović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here