Osnove sistema odbrane Republike Srbije – novi predmet u srednjim školama?

327
Foto: 021.rs

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Kako se dodaje, u okviru tog predmeta učenici će saznavati „osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana“, kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije.

Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, „što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“.

Nastava za „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ izvodiće se uz pisane materijale, „Pauer point“ prezentacije i priručnik namenjen nastavnicima i učenicima.

Predavači će biti razredne starešine, a direktori škola moći će da zatraže pomoć.

„U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu“, navodi se u saopštenju.


Pogledaj: Novosti: Rođeni 2004. prva generacija koja bi mogla da ide u vojsku


Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane izjavio je u emisiji „Svitanje“ na RTV Pink da je ovaj predmet bitan za učenike završnih razreda srednjih škola zato što oni „kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, mogu da postanu profesionalni vojnici ili da se odluče za služenje vojnog roka“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here