Pala vlada Aljbina Kurtija, najkraća prištinska vlada ikada

253
EPA-EFE/MALTON DIBRA

PRIŠTINA – U kosovskom parlamentu je većinom glasova izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, koji će od danas zvanično biti vršilac dužnosti premijera.


Zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi pokrenuo je Demokratski savez Kosova, član vladajuće koalicije, na čijem je čelu Isa Mustafa.

Za pad Kurtijeve vlade glasala su 82 poslanika, 32 je bilo protiv i 2 uzdržana.

Kurtijeva vlada pala je 50-tog dana, što je najkraći mandat jedne prištinske vlade ikada.

Kurtijeva vlada je opozvana uprkos velikom pritisku Francuske i Nemačke, čiji ambasadori su pozvali Mustafu da povuče predlog za izglasavanje nepoverenja. Sjedinjene Države, međutim, nisu imale ništa protiv sednice.

Do pada vlade došlo je u trenutku kada se Priština, kao i ceo svet bori sa pandemijom korona virusa, a politička kriza koja je prethodila opozivu Kurtija je značajno usporila tu vanrednu situaciju.

Zašto je pala prištinska vlada?

Politički analitičari u Prištini su prognozirali ovakav epilog prištinske vlasti imajuću u vidu da je od parlamentarnih izbora do formiranja vlade prošlo gotovo 5 meseci, kao i da Samoopredeljenja i DSK (dve stranke koje su formirale vlast) imaju malo toga zajedničkog.

Inače, kriza prištinske vlasti nastala je nakon što je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, prošle sedmice potpisao dekret o uvođenju vanrednog stanja zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom. Tome se usprotivio Kurti, koji je taj predlog nazvao “pokušajem državnog udara”.

Tačijev potez podržao je ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, a cena te podrške bila je odluka Kurtija da ga smeni samoinicijativno i bez prethodne konsultacije sa Mustafom.

Nakon smene Veljiua, DSK je Kurtiju postavila uslov – da opozove odluku o smeni Veljiua i da u potpunosti i bezuslovno ukine takse na srpske i proizvode iz BiH. Pošto Kurti nije odgovorio na taj Mustafin zahtev, DSK je odlučila da inicira izglasavanje poverenja vladi čiji je deo.

Očekuje se da će biti formirana tehnička vlada do raspisivanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here