Počela digitalizacija saobraćajne policije – kamere u vozilima beleže sve

Patrole su raspoređene na svim regionalnim i magistralnim putevima

1131
Foto: 021

Počela je potpuna digitalizacija saobraćajne policije. U 50 patrolnih vozila ugrađane su kamere koje snimaju saobraćaj i beleže prekršaje, otkrivaju da li je vozilo registrovano, ukradeno, pa čak i da li ga sudski izvršitelj potražuje, jer nije plaćena rata za kredit ili postoji dug prema državi.


Za samo 10 minuta na Novom Beogradu otkrivena su dva vozila od kojih je policija zaplenila tablice. Jedan automobil nije bio registrovan 16 meseci, a za drugim je raspisana potraga izvršitelja iz Zemuna.

Za samo 10 minuta na Novom Beogradu otkrivena su dva vozila od kojih je policija zaplenila tablice. Jedan automobil nije bio registrovan 16 meseci, a za drugim je raspisana potraga izvršitelja iz Zemuna.

„U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi na proveru indentiteta lica, odnosno na poveru vozila“, objašnjava Boban Milinković, zamenik načelnika Caobraćajne policije.

Provera je jednostavna. Pedeset patrolnih vozila policije opremljeno je sa dve vrste kamera. Prva snima saobraćaj i prekršaje i identifikuje registarske tablice. Druga kamera je povezana sa kompjuterom MUP-a i očitava da li je vozilo registrovano, da li je ukradeno, pa čak i da li ga sudski izvršitelji potražuju, jer neko nije platio ratu za kredit ili lizing ili ima neko dugovanje prema državi.

Ovakav nadzor moguć je i bez zaustavljanja, a na kućnu adresu vlasnika vozila šalje se prijava.

„Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja, naravno one dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u narednom periodu vlasnicima tih vozila biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćanih prekršaja“, dodaje Milinković.

Patrole su raspoređene na svim regionalnim i magistralnim putevima. Sledeći korak, kažu u MUP-u, jesu kamere koje automatski šalju prijavu kroz digitalni sistem, a kompatibilne su sa kamerama za merenje brzine u dnevnim i noćnim uslovima.

Pogledaj: Pametni telefoni – lociranje nestale osobe

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here