Почела употреба нових фискалних каса, до када се могу користити и стари уређаји

Данас је први радни радни дан у овој години, а привредници га могу започети и поручивањем нових фискалних уређаја

547
Фото: Pixabay

Пред Нову годину, са Пореском управом повезана је и прва фискална каса. За сада је одобрено 80 софтвера и четири типа фискалних каса. До краја јануара привредници могу да се пријаве за субвенције које за набавку нових уређаја даје држава, преноси РТС.


Последњег дана старе године, Марија се преко нове фискалне касе повезала са Пореском управом. Уз рачун, који је осим њој и муштерији у тренутку издавања био видљив и порезницима, успешно је продала прву медицинску униформу.

„Није тешко, лагано је за коришћење. Артикле које имате унесете, све је под шифром и све је доступно“, објашњава Марија Златановић.

Да задовоље стандарде нове фискализације, најдуже је требало произвођачима фискалних каса. Пореска управа је прва одобрења издала средином децембра.

Дарко Манић из „ИНТ Растера“ каже да су испоручили преко 1.500 каса дистрибутерима и надају се да ће до Божића код крајњих корисника инсталирати минимум хиљаду уређаја.

Саша Дулић из Пореске управе наводи да у систему виде десетине пореских обвезника који раде обуке кроз систем и њих могу да очекују у првим данима нове године.

Стари уређаји се могу користити до краја априла

Утисак је да у нову фискализацију журе они којима су цертификати за старе касе већ истекли. Сви остали мораће то да учине до краја априла, до када се могу користи и стари и нови уређаји.

За месец дана колио је прошло од првог повезивања неке фирме са Пореском управом на „Е“ начин, порезници запажају да је највећи број издатих рачуна са малим износима, јер се на нову фискализацију најбрже пребацују мале трговине.

Међутим, пред Нову годину у новом систему регистрован је фискални рачун са износом од чак 32 милиона динара, колико је плаћен један стан у престоници.

Каква је процедура пријављивања за субвенцију

За прелазак на е-фискализацију, више од 50.000 привредника већ је узело субвенцију од 100 евра по продајном месту и 100 по фискалном уређају. Процењује се да још толико њих на то има право.

Саша Дулић наглашава да је до сада исплаћено 1,7 милијарди динара и да је процедура веома једноставна.

„На порталу се порески обвезник пријављује, све што се пријави током једне радне недеље, петком се обради и већ почетком идуће недеље буде исплаћено“, каже Дулић.

Обавезу да од 1. маја пређу на нову фискализацију имају сви који послују са физичким лицима. Преко 80 одсто њих има један објекат и једну фискалну касу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here