Почео попис – шта све треба да знамо када пописивачи закуцају на врата

У општини Бачка Паланка ангажовано је укупно 94 пописивача

23964
Фото: БАП ВЕСТИ

Попис становништва, домаћинстава и станова у Србији почео је данас и трајаће до 31. октобра. Прелиминарни подаци биће објављени до краја новембра, а већ на пролеће почеће објављивање првих коначних резултата.


Пописивачи ће ићи од врата до врата и директно ће од грађана прикупљати пописне податке. Носиће идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

Пола сата за 69 питања

Грађани ће одговарати на 69 питања, а попис траје око пола сата.

Онима који одбију да учествују у попису следе казне, а директор Завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да је то крајњи инструмент и нешто што никако није циљ.

Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић рекао је за РТС да су пописивачи кренули с радом и да на врата грађана могу да закуцају од 8 до 20 часова.

Према његовим речима, за попис трочлане породице потребно од 20 до 30 минута.

Уколико нисте код куће, пописивач ставља обавештење у поштанско сандуче на којем оставља своје податке и контакт пописног инфо-центра са којим затим ступате у контакт, а касније са пописивачем уговарате његов долазак, објаснио је Коровић.

Пописивачи су од јутрос кренули широм Србије и за сада све протиче у најбољем реду. У општини Бачка Паланка ангажовано је укупно 94 пописивача. Према подацима из пописа 2011. године у бачкопаланачкој општини било је 55.528 становника.

Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о виталним, етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање обима и последица исељавања становниства у иностранство у последњих 11 година, пада фертилитета и убрзаног старења, рекао је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Питања о националној и етничкој припадности, матерњем језику и вероисповести, подсећа, спадају у осетљива питања о којима се грађани искључиво лично изјашњавају.

„Заиста мислим да су то три најважнија питања и три можда најважнија податка која ћемо добити пописом. Националне мањине на бази тих података остварују своја права на локалу, а по страни националне мањине, које су јако важне, јако је важно да се већинско становништво изјасни онако како се осећа“, рекао је Петар Коровић.

Коришћење електронских образаца уместо папирних гарантује тајност података. Уз то ће убрзати попис и обраду података.

„Овај попис становништва ће се спровести у складу са највишим међународним стандардима. Наравно, не смемо заборавити и на поверљивост ових података, што значи да се никакви индивидуални подаци неће објављивати“, навео је Мартин Клауке из Делегације ЕУ у Србији.

Одговор на сва питања, недоумице и нејасноће грађани могу добити бесплатним позивом Инфо-центра, на број 0800 444 005.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here