Појачана контрола коришћења појаса и дечијег аутоседишта

Саобраћајна полиција ће санкционисати и све оне који не буду користили сигурносне појасеве и на задњим седиштима

587
Фото: 021.rs

Саобраћајна полиција ће од понедељка (04.04.) па до недеље (10.04.), појачано контролисати саобраћај, пре свега коришћење сигурносног појаса и начин превожења деце.


Ова акција спровешће се у 30 европских држава које су чланице организације „ROADPOL“ (Мрежа саобраћајних полиција Европе). Саобраћајна полиција ће санкционисати све који не буду користили сигурносне појасеве на начин који је предвидео произвођач возила, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према свим возачима који децу буду превозили на непрописан начин.

У току прошле године 67 погинулих возача и 40 погинулих путника нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајног удеса, док ниједно од три детета која су погинула у својству путника у возилу није превожено на законом прописан начин.

Такође, статистика показује да је 2,8 пута већа вероватноћа да ће дете задобити тешке телесне повреде ако се у возилу превози ван безбедносног седишта или подметача.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији 84,5 одсто, а на задњим седиштима свега 19,6 одсто. Према истим истраживањима, на законом прописан начин децу у возилима превози 57,9 одсто возача.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here