Појачана контрола саобраћаја током предстојећег викенда

Очекује се повећани интензитет саобраћаја због завршетка туристичке сезоне

270
Фото: БАП ВЕСТИ

Министарство унутрашњих послова најавило је да ће припадници Управе саобраћајне полиције током предстојећег викенда спроводити појачану контролу саобраћаја, с обзиром на то да се очекује повећани интензитет саобраћаја на свим путевима кроз Србију због завршетка туристичке сезоне и почетка школске године.


Акција ће, како наводе у саопштењу, бити усмерена на откривање прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања, непрописног претицања, управљања возилом под дејством алкохола или психоактивних супстанци, некоришћења сигурносног појаса и непрописног коришћења телефона током вожње.

„Анализе показују да је најчешћи утицајни фактор који узрокује саобраћајних незгода са погинулим лицима, неприлагођена брзина, а о значају сигурносног појаса говори податак да од 46 путника који су погинули у возилима од почетка године, чак 36 није користило сигурносни појас (78 одсто), а од 106 погинулих возача сигурносни појас није користило њих 55 (52 одсто)“, указују из МУП-а.

Такође додају да ће због саобраћајних незгода које су се догодиле у претходних неколико дана, а у којима су учествовали аутобуси који су превозили путнике у међународном превозу у туристичке сврхе, континуирано ће се на најважнијим путним правцима спроводити контрола аутобуса и возача који обављају превоз путника на међународним релацијама, са акцентом на откривању прекршаја некоришћења прописаних одмора и прекорачења дозвољеног управљања возилом.

Због почетка школске године, саобраћајна полиција ће спроводити мере које се односе на безбедно учешће ученика основних школа у саобраћају, а нарочито ученика првог разреда.

„У зонама школа ће се вршити откривање прекршаја непропуштања пешака на пешачком прелазу и непрописног превожења деце, а радарским уређајима ће се контролисати брзина кретања возила”, наводе из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова апелује на учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, а на туристичке агенције и превознике да обезбеде возачима одговарајуће услове за коришћење законом прописаних одмора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here