Послодавци: Повећање минималца ако буду смањени порези и доприноси на зараду

611
Фото: Getty images

Повећање минималне цене рада могуће је само ако буду смањени порези и доприноси на зараду, оценило је 87 одсто предузећа у анкети коју је спровела Унија послодаваца Србије.


Преговори Уније послодаваца Србије, репрезентативних синдиката и Владе Србије о минималној цени рада за 2023. годину треба да почну првих дана августа, а Унија традиционално пре почетка преговора истражује ставове предузећа о овој теми.

Од укупног броја анкетираних послодаваца, 68,3 одсто сложило се са оценом да су се стекли услови за повећање минималне цене рада и овај удео је за пет одсто већи него претходне године. Нешто мање од трећине послодаваца (31,7 одсто) сматра да за повећање минималца не постоје услови.
Од послодаваца који сматрају да има услова за повећање минималца, највећи део (19,8 одсто) сматра да је оптимално повећање између девет и 12 одсто. То значи да би минимална месечна зарада износила око 41.500 динара.
За повећање до пет одсто изјаснило се 4,5 одсто испитаних, за повећање од шест до осам одсто је њих 12,4 процента, од 13 до 15 одсто повећања прихватило би 12,7 одсто, а раст минималца изнад 15 одсто подржава 17,8 одсто послодаваца којима је прихватљиво повећање минималца.

Као меру која би помогла предузећима да исплате повећану минималну цену рада, огромна већина анкетираних види умањење пореза и доприноса на плате. Следећа мера која би била значајна за привреду је повећање непорезивог дела зараде, а затим и смањење фискалних и парафискалних намета, навела је у саопштењу Унија послодаваца.

Од предузећа која су оценила да нема услова за повећање минималне цене рада, убедљива већина (81 одсто њих, односно четвртина укупног броја анкетираних) сматра да би тиме угрозили пословање предузећа.

Смањење броја запослених најављује 39 одсто, односно више од 12 одсто од укупног броја учесника у анкети.

У анкети Уније послодаваца Србије учествовало је 356 предузећа, која запошљавају више од 44.000 људи.

Синдикат: Шта ће на крају 2023. моћи да се купи за 40.000?

У Савезу самосталних синдиката Србије (СССС) рекли су раније, да су, најавом могуће цифре минималца за следећу годину, преговори обесмишљени, јер још нису ни почели, а фактички су завршени.

„Ништа нам не значи да сада живимо у нади да ћемо од 1. јануара имати 40.000 динара, јер до тада треба преживети. Замислите износ минималне зараде од 40.000 динара у децембру 2023. године. То је заиста обесхрабрујуће, разочаравајуће. Зато морамо да имамо и план Б, јер у сваком случају нисмо задовољни оваквим назнакама повећања минималне зараде“, рекао је потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Душко Вуковић, пренео је Biznis.rs.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here