Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara

1029
Foto: BAP VESTI

BEOGRAD: Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da sve postojeće mere ostanu na snazi i dalje, jer je ocenjeno da daju rezultate. Osim toga, zaključeno je da nema prepreke da drugo polugodište u školama počne kada je i planirano 18. januara.


Medicinski deo Kriznog štaba ocenio je na sednici da postojeće mere dale rezultate i da brojke padaju.

Mere koje su na snazi su: zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, pi-si-ar testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju, kao i ograničeno radno vreme – svi ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 sati, a prodavnice do 21 sat.


Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije danas da očekuje da drugo polugodište u školama počne 18. januara, i da se procenjuje da nema razloga za prolongiranje raspusta.

Ružić je za televiziju Prva izjavio da će se razgovarati o tome koje će mere zbog epidemije biti primenjene, odnosno da li će se nastava održavati po modelu koji je bio prisutan pre uvođenja onlajn nastave za starije razrede osnovnih i srednjih škola, ali i da je izvesniji povratak u školske klupe nego nastavak onlajn nastave.

 

Ružić je naveo da bi „bilo logično da se vratimo na onaj model koji je bio prisutan pre uvođenja mera za starije razrede osnovnih škola i srednjih škola“, odnosno na održavanje nastave u školama.

Prema njegovim rečima, roditelji su „načelno za povratak u školske klupe, a ne za onlajn nastavu“, kao i da se pokazalo da „škole, obdaništa i fakulteti nisu mesta gde je bila prisutna transmisija virusa korona“.

„Velika većina roditelja jeste zainteresovana da uz poštovanje epidemioloških mera deca pohađaju nastavu na tradicionalan način“, rekao je Ružić.

On je ukazao da još nije doneta definitivna odluka da li će državna matura u srednjim školama biti odložena, ali da je najverovatnije da će biti odložena.


Pogledaj: Počela onlajn prijava građana za vakcinaciju protiv kovida

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here