Povećana minimalna cena rada u Srbiji

Odluka doneta na sednici Vlade Srbije

1475

Vlada Srbije odlučila je juče (09.09.) da visina minimalne cene rada za period januar-decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času (u neto iznosu), što je povećanje od 9,4 odsto u odnosu na minimalnu cenu radu u ovoj godini.


Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Na sednici je doneta i odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovođenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.
Vlada Srbije dala je saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Savezne Republike Nemačke, a kojom se, uz ovu potvrdu, omogućava ulazak u Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa ili antigen FIA RAPID testa.
Članovi vlade usvojili su Okvirni dokument Srbije za izdavanje zelenih obveznica koje imaju za cilj obezbeđivanje finansiranja projekata koji doprinosi ekološkoj održivosti u najširem smislu.
Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološko, društveno i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u „ESG“ formatu, dodaje se u saopštenju.
Doneta je i odluka o zaključivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu.
Škola će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema Savezne Republike Nemačke, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu. Polaznici će imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here