Povratak u škole – tri moguće opcije

198
Foto: Canva

Đaci u Srbiji od petka su na raspustu, a kako je korona izmenila školski kalendar, ove godine posle mnogo vremena, raspust je isti za đake u Vojvodini i ostatku Srbije. Pomeren je i kraj školske godine, pa će on za sve učenike doći četiri dana kasnije nego što je prvobitnim kalendarom bilo predviđeno.


Ipak, ono što roditelje, đake i nastavnike sada najviše zanima, jeste kakav će biti povratak u klupe nakon zimskog raspusta. I da li će ga uopšte biti. O tome danas piše portal Blic, navodeći tri opcije za početak drugog polugodišta.

Prva opcija je povratak u klupe, na normalnu nastavu, 18. januara, kada je i planiran završetak zimskog raspusta. Međutim, kako Blic piše, to nije definitivno i za to će prvo biti neophodna saglasnost Kriznog štaba.

Druga opcija koja se navodi jeste početak nastave 18. januara, ali ne iz klupa, već onlajn. Ovakav početak može se desiti ako tokom praznika ne budu poštovane mere, pa broj obolelih počne da raste.

 

 

Treća i, kako kažu, najmanje verovatna opcija je produžetak raspusta za nedelju ili dve.

– Ne bi bio ni prvi ni poslednji put da zimski raspust bude produžen za nedelju ili dve. Godinama se to dešavalo zbog gripa čija je udarna sezona upravo u januaru i februaru. A ukoliko dođe do spajanja sa koronom, to bi predstavljalo dvostruku opasnost. – piše Blic.

– Za sada je rano i ne može se precizirati koje će rešenje biti na stolu. Odluka zavisi od stepena epidemije odnosno, broja zaraženih. Svakako svima nam je cilj vraćanje u učionice, u školu. Međutim, isto tako ništa se ne prepušta slučaju i riziku za zaposlene i đake – rekli su u Ministarstvu prosvete.

Drugo polugodište biće znatno duže od prvog i imaće 103 radna dana u odnosu na dosadašnjih 76 radnih dana. Đaci će imati pauzu samo za Sretenje, 15. i 16. februara (ponedeljak i utorak), kao i prolećni raspust od 20. aprila do 10. maja.

POGLEDAJ: Pad broja novozaraženih, Bačka Palanka deseta po broju novoobolelih

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here