Poznato koliko će vas koštati registracija kola od 1. januara

Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbije u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automobile veće kubikaže

976
Foto: RTV (Aleksandar Kurbalija)

Od 1. januara biće smanjen porez na upotrebu vozila starih od 5 do 20 godina, zapremine motora preko 2.000 kubika.


Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbije u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automobile veće kubikaže.

Kako saznaje nova.rs, troškovi registracije motornih vozila od 5 do 8 godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto.

Što se tiče vozila od 8 do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto, u odnosu na dosadašnjih 25 procenata, dok će za vozila od 10 do 20 godina starosti porez na upotrebu biti smanjen za 65 procenata u odnosu na dosadašnjih 40.

Primera radi, registracija automobila sa motorom zapremine preko 3.000 kubika od 10 do 20 godina starosti sada će iznositi 85.389 dinara u odnosu na dosadašnjih 146.382 dinara.

Za vozila preko 20 godina starosti nema dodatnog smanjenja, jer je već porez za ove automobile smanjen za 80 odsto.

„Ne želim da podstaknem ljude da kupuju stara vozila koja nisu ekološki prihvatljiva, ali potrebno je da ispravimo nepravdu, a to su ogromne razlike između novih i starih vozila. Primena novih propisa bi trebalo da bude od 1. januara sledeće godine“, objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

Od 1. januara 2022. automobili će se prilikom registracije oporezivati prema godini proizvodnje, umesto po kubikaži, kao do sada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here