Премијерка: Рио Тинто за неколико недеља неће бити у Србији

Она је истакла да је Рио Тинто наслеђени пројекат и да актуелна власт нема ништа са тим.

205
Извор: ТАЊУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Рио Тинто за неколико недеља неће бити у Србији.


„Мени је важно шта желе људи у Србији. Ускоро ће истећи дозволе издате Рио Тинту, ми ћемо укинути просторни план у који је унет пројекат „Јадар“ и то је то“, рекла је премијерка гостујући на ТВ Прва.

Она је истакла да је Рио Тинто наслеђени пројекат и да актуелна власт нема ништа са тим.

„Ми смо наследили Рио Тинто, јер су их довели 2003., а 2004. им дали дозволу за истражне радове и од тада они раде у селима у околини Лознице.

Они који данас протестују, малтретирају људе и блокирају ауто-путеве и граничне прелазе су исти ти који су Рио Тинто довели и дали им дозволу за истражне радове, а затим и проширивали опсег територије на којој могу да врше испитивања“, рекла је премијерка.

Она је навела да је бивша власт 2006. изменила Закон о рударству на такав начин да су увели континуитет, односно да онај ко је добио право да истражује има ексклузивно право на експлоатацију.

„Пре тога то није било тако. Држава би расписивала тендер, тако да би право на експлоатацију дала онима од које држава има највише користи“, објаснила је премијерка.

Споразум о заштити међусобних улагања са Великом Британијом из 2002. је „шала“
Поред тога, она је као један од кључних докумената навела и Споразум о заштити међусобних улагања који је Србија потписала са Великом Британијом 2002., а који је ступио на снагу две године касније.

„Тај споразум је шала, јер Велика Британија нема улагања у Србију сем Рио Тинта, а Србија нема никаква улагања у Великој Британији“, оценила је председница владе.

Она је додала да је као последњи велики документ, везан за Рио Тинто, бивша власт донела 2012., када је Министарство за заштиту животне средине дало дозволу Рио Тинту за бушења великог пречника.

Меморандум о разумевању са Рио Тинтом из 2017. је необавезујућег карактера

„Једини документ који је актуелна власт потписала са Рио Тинтом је Меморандум о разумевању, потписан 2017., који је необавезујућег карактера. Према њему, Рио Тинто је обавезан да ради у Србији уз поштовање свих важећих светских стандарда у поштовању заштите животне средине. Поред тога, меморандум је направљен тако да највише користи од експлоатације литијума има локална заједница, па Србија, а ниједан грам литијума не може да се извезе ван Србије“, поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је лаж да је меморандум о разумевању кључни за Рио Тинто и да га је она објавила, да свако може да га прочита и да у њему нема ништа спорно.

Брнабић је рекла да је у фебруару 2020. била у селима у околини Лознице где је била планирана експлоатација литијума и да су мештани били одушевљени пројектом као и да су једва чекали да крене, а да је затим шест месеци касније уследио преокрет.

Брнабић каже да држава нема ништа са експропријацијом земље у околини Лознице, а да су протести против Рио Тинта чисто политички, с циљем да се, како је рекла, руши Александар Вучић.

„Ми ништа немамо са тим што су људи продали своју земљу за велике пара. Ниједна парцела није експроприисана. Зашто ти који протестују не питању Небојшу Зеленовића који је тада био у Демократској странци зашто су довели Рио Тинто. Један од људи на протестима је Марко Благојевић, Ђиласов кум, који је продао своју земљу за невероватних 750.000 евра“, рекла је премијерка.

Она је додао да су се многи који протестују узнемирили када је први пут најавила да ће Рио Тинто отићи из Србије.

„Немам никакав став према Рио Тинту. Нити смо их ми довели, нити смо им дали истражна права, нити смо мењали закон у корист Рио Тинта. Ако Рио Тинто одлучи да тужи државу Србију, ми ћемо се борити на суду“, истакла је Брнабић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here