Prosvetari traže da i učitelji pređu na onlajn nastavu

Sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta

130
Foto: Canva

Sindikat obrazovanja Srbije uputio je danas nadležnima predlog da se zbog epidemiološke situacije u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu i rad.


„Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize, kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece“, naveo je taj sindikat.

Kako se navodi u dopisu upućenom premijerki Srbije, Ministarstvu prosvete i Kriznom štabu, prema podacima sindikata, broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je veliki i opšta situacija je sve teža i zbog sve većeg broja zaposlenih na bolovanju izvođenje nastave je dovedeno u pitanje.

I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je da je ponovljena pogrešna odluka Kriznog štaba da u neposrednoj nastavi ostanu mlađi razredi osnovne škole, od prvog do četvrtog razreda.

Odluka da se prvi segment osnovnog obrazovanja i dalje odvija u neposrednom nastavnom procesu, posledica je amnezije Kriznog štaba kada smo prema istom scenariju iz decembra imali dramatične situacije u školama širom Srbije, upozorava USPRS.

Taj sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Kriznog štaba upoznati su da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da su bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje porodica.

„Značajan porast obolelih učitelja bio je posledica takve odluke, jer se transmisija virusa odvijala kako u učionici, tako i među učenicima, kao i članovima njihovih porodica. Postavljalo se pitanje o skraćivanju broja radnih dana u prvom polugodištu, jer su direktori škola zbog naglog porasta broja obolelih učitelja, bili u nemogućnosti da obezbede adekvatne zamene“, ukazuje sindikat.

Pogledaj: Od korišćenja droge u Srbiji umrlo 735 osoba

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here