Protest advokata: Ne idemo odavde dok Vrhovni sud ne povuče stav o bankama

"Sada su banke, evo već treći put ove godine, uspele da preko VKS, izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist"

539
Izvor: N1

Donošenjem dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) – a zapravo potpuno novog stava u odnosu na onaj iz maja 2018, građani gube mogućnost da ostvaruju svoja prava.


Do sada su građani podnosili tužbe redovnim sudovima za nezakonito naplaćene troškove obrade kredita i raznih naknada koje su banke kalkulisale kroz svoje ugovore. Sada su banke, evo već treći put ove godine, uspele da preko VKS, izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist. Mi tražimo da VKS povuče sporni stav i ne idemo odavde dok se to ne dogodi, poručila je Emilija Petrović iz Advokatske komore Srbije, sa protesta advokata koji se upravo održava ispred zgrade ovog suda u centru Beograda.

„Advokati protestuju jer je ovo udar na pravnu sigurnost, na naš pravni poredak i na Ustav“, istakla je advokat Emilija Petrović.

Zahtev advokata na protestu koji je počeo u podne u Nemanjinoj ulici u Beogradu je da VKS povuče ovaj stav pošto, kako kaže, nije bilo osnova da posle tri godine ujednačene sudske prakse VKS donosi potnuno novi stav, i na ovaj način vrši neujednačavanje već ujednačeno sudske prakse, prenosi N1.

„Okupili smo se da sprečimo bezvlašće, jer teško ko od nas može da poveruje da sudovi sude na osnovu Ustava i zakona, već na osnovu naloga stranih banaka i na osnovu naloga države“, navela je ona.

Govoreći o dopuni pravnog stava koji je u četvrtak doneo Vrhovni kasacioni sud, ona ističe da nije reč samo o dopuni, već o potpunoj promeni suštine stava donetog u maju 2018. godine.

„Stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu pravno obavezujući. Zakon o obligacionim odnosima definiše ugovor o kreditu gde banka korisniku daje određena novčana sredstva, a ovaj se obavezuje da za to plati kamatu. I u tu kamatu ukalkulisani su svi troškovi koje banka ima povodom kredita. Kao kada kupujete mleko – nisu vam navdeni posebno troškovi proizvodnje, prevoza, trgovca…“, objašnjava sagovornica N1.

Odluka pod pritiskom

VKS je, smatra Emilija Petrović, doneo ovu odluku pod pristiskom.

„Negde u januaru ove godine, a advokati su za to saznali pre neki dan, AmCham i Savet stranih investitora uputili su dopis Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić gde govore o tome kako banke – strani investitori imaju problem u Srbiji upravo zbog brojnih sudskih sporova kroz koje moraju da vraćaju novac korisnicima kredita. Kako naši sudovi ne znaju da primenjuju pravo, pa će oni tome da ih nauče“, navodi Petrović.

Ona je podsetila na prethodne pokušaje da se „reši“ problem narastajućeg broja tužbi građana protiv banaka – preko nacrta Zakona o parničnom postupku, pa preko autentičnog tumačenja tri zakona.

„Probali su, ali nisu uspeli. Sada to pokušavaju preko pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda. A praksa Evropskog suda pravde je da banke nemaju pravo da naplaćuju u kreditima bilo šta osim kamate. Srbija je u pristupu EU i naši sudovi su u obavezi da se pridržavaju njihovih odluka. Očekujemo da postoji još neko od sudija koje sude po pravu, po pravdi, po svom slobodnom sudijskom uverenju na koje ne može niko da izvrši uticaj. Ne idemo danas odavde dok se ovaj stav VKS ne povuče“, poručila je advokat Emilija Petrović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here