Први пут у историји већина грађана Србије против уласка у ЕУ

Никада се није догодио суноврат подршке као последњих недеља

457
Фото: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Први пут у историји недвосмислена већина грађана Србије је против уласка наше земље у Европску унију, показују истраживања агенције Ипсос. Разлог за то су притисци које Србија трпи од ЕУ, а тичу се увођења санкција Русији.


Према том истраживању, против европских интеграција је чак 44 одсто грађана, док је 35 одсто за, а осталих 21 одсто не зна или не жели да се изјасни, преноси Блиц.
По правилу, до пада подршке за улазак у ЕУ долазило је у кризним ситуацијама – када су расли притисци у вези са Косовом или када је проглашена пандемија корона вируса. Ипак, никада се није догодио суноврат подршке као последњих недеља.

Марко Уљаревић, директор Ипсоса каже да се данас, по први пут од када се прате трендови везани за европске интеграције, региструје да већи број грађана Србије не би гласао за приступање Европској унији на евентуалном референдуму, у односу на оне који интеграције подржавају.

– У марту смо имали оштар раст броја људи који су против европских интеграција, праћен благим падом оних који интеграције подржавају. Протеклих месец дана су нам донели наставак тренда раста броја људи који се противе приступању ЕУ, уз још оштрији пад оних који подржавају интеграције. Сада имамо 34,9 одсто грађана који би на референдуму подржали придруживање Србије ЕУ, док би против гласало 43,8 одсто – наводи Уљаревић.

Он објашњава да ову промену недвосмислено можемо довести у везу са ратом у Украјини.

– Колико год је у протеклим годинама Србија била успешна у балансирању своје међународне политике, садашње околности су такве да свакодневни притисци да се Србија определи и придружи санкцијама Русији свакако опредељују грађане да се другачије одреде према Унији. Сигурно и Русија не седи скрштених руку, већ користи своју меку моћ која долази, пре свега, од енергетске зависности Србије, али и подршке у међународним организацијама везаним за статус Косова, али то се у јавности не види – каже он.

2 Kоментара

  1. Čudni su narodi na ovim prostorima. Kako brzo, kako lako, kako neodgovorno, zaboravismo kako izgleda život pod sankcijama… Kada je učiteljska mesečna plata bila 7 (da ne bude zabune – sedam) nemačkih maraka, a litra goriva kod Rumuna iz flaša Coca Cole – 5 istih tih maraka. Kada si za mesečnu platu mogao kupiti 3 litre mleka. Zar je kratkopamtećem narodu potrebno podsećanje u vidu novih sankcija?! Biće da jeste, potrebno je. A i poneki bi se rat ponovo mogao zapodenuti… Užas…

  2. Gluposti. Pokajao bi se taj samodestruktivan narod brzo. Sve investicije bi stale u nasu zemlju. Sve subvencije. Treba ljude informisati o pravoj istini, a ne ispirati mozak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here