Ptičiji grip u Srbiji – dva uginula labuda kod Kule

Zaraženim područjem se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku

138
Foto: Pixabay

Ova bolest nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu, navodi Agroklub.


Na teritoriji opštine Kula u Zapadnobačkom upravnom okrugu, kod dva uginula labuda 6. i 12. marta potvrđena Avijarna influenca kod divljih ptica, saopštenje je Uprave za veterinu.

Nakon laboratorijske potvrde virusa u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za Avijarnu influencu VSI „Kraljevo“ u uzorku uginulog labuda u Kuli, na Velikom bačkom kanalu i laboratorijske potvrde uzročnika u uginuloj životinji na Velikom bačkom kanalu između Sivca i Malog Stapara, Rešenjem Uprave za veterinu utvrđene su mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja.

Zaraženim područjem se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Izaziva velike ekonomske štete

Avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova oboljenja kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera uzaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga, aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu u čijem sastavu su Veterinarski specijalistički institut (VSI) „Sombor“ i Naučni institut za veterinarstvo (NIV) „Novi Sad“, Odsek veterinarske inspekcije u Zapadnobačkom i Južnobačkom upravnog okrugu, nadležna lovna inspekcija, veterinarske stanice sa zaraženog i ugroženog područja, pripadnici MUP/PU Sombor, predstavnici lokalnih samouprava, i drugih relevantnih ustanova i institucija. Koordinaciju aktivnosti RKC obavlja Nacionalni krizni centar (NKC) Uprave za veterinu, navodi se u saopštenju.

Pogledaj: Danas odluka o onlajn nastavi za mlađe osnovce

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here